Почетна > Бизнис
Бизнис

Сваки четврти Немац страхује од губитка посла због сукоба у Украјини

Готово четвртина немачких радника страхује да ће изгубити посао због економских утицаја сукоба у Украјини и санкција уведних против Русије, објавио је лист Берлинер Цајтунг, позивајући се на извештај института Тренденс за истраживање тржишта.
Фото: Unsplash/agentj

Према резултатима истраживања, 23,3 посто од 1.830 анкетираних запослених Немаца изјавило је да се плаше да не остану без посла „због рата у Украјини”, док је скоро половина, прецизније 44,8 одсто, испитаника рекла да је приморана да ради од куће због високих цене бензина које су резултат рата и узајамних санкција између Русије и Запада, јавља Танјуг.

Поред тога, 49,2 процента учесника анкете рекло је да је под психичким стресом због фотографија које са ратног подручја објављују медији, а сваки други анкетирани сматра да би његов послодавац требало да подржи украјинске ратне избеглице, преноси Раша тудеј.

Истраживање је показало да се утицај рата осећа и на универзитетима. Од 1.777 испитаних студената, 35 процената је навело да стрепи за своју професионалну будућност.

Немачка се бори с растом трошкова живота, а годишња инфлација је у мају достигла 50-годишњи максимум од 7,9 одсто услед скока глобалних цена енергије изазваног увођењем санкција Русији због напада на Украјину.

Поверење немачких потрошача у погледу кретања домаће економије у јулу пало је на минус 27,4 поена, на најнижи ниво у историји, док су очекивања за повећање плата опала на двадесетогодишњи минимум, на минус 33,5 поена са минус 23,7 поена у јуну, према истраживачкој компанији ГфК.

Antikovid mere u Crnoj Gori zavise od epidemiološke situacije

Преузмите андроид апликацију.