Почетна > Путовања
Путовања

Швајцарска: Алпска идила и урбана изненађења

Планине које остављају без даха (и дословно и фигуративно), кристално чиста језера, идилична села где краве и природа око њих изгледају као са омота чоколаде и космополитски градови – био би кратак опис Швајцарске, земља на раскршћу германске и романске Европе, са четири званична језика, у којој све функционише беспрекорно, баш као фамозни сатови домаће производње.
Фото: Unsplash/Daniel Sessler

Швајцарска није типична летња дестинација, али лето јесте одлично доба за посетити, посебно ако нисте љубитељи мора.

Као алтернативу, Швајцарска нуди купање у језерима и рекама, али и првокласно планинарење, те најразноврсније активности од вожње возом “Глечер експрес” до радионице на којима ћете научити да направите савршену чоколаду по традиционалним рецептима.

Овде је све могуће, често су једина препрека финансије, будући да је Швајцарска једна од најскупљих земаља у Европи.

Заносни пејзажи су идеална позадина за фотографије са скијања, док лети имају сасвим другачији шарм.

Кад пашњаци озелене Швајцарска се претвара у рај за пешачење и вожњу бицикла, будући да су стазе бројне и добро уређене и стратешки организоване дуж блиставих обала језера, у идиличним долинама и уз зелене винограде.

Најбоље од свега је што је већина ових авантура доступна не само планирима већ и просечним љубитељима природе који воле да пешаче.

Наравно, ту су и изазови намењени само искусним пењачима, као што је врх Матерхорн, један од навиших у Алпима (4478 m).

Фото: Pixabay/Narya

Нашироко је познат по томе што се налази на паковању чоколде Тоблероне, иако је заправо други највиши у земљи, после врха Монте Роза са 4634 m. Чак 48 врхова у Швајцарској виши су од 4000м надморске висине.

У подножју Матерхорна налази се Зермат, очаравајуће сеоце и познати ски ресорт у ком су забрањена моторна возила како би се очували мирни амбијент и квалитет ваздуха.

Још једно село вредно пажње је Grindelwald, такозвано “Глечер село” у подножју бернских Алпа, где се може пронаћи све оно што очекујемо од типичног села у Швајцарској – идилични призори и уређеност до последњег детаља.

Једно од најинтересантнијих искустава из Швајцарске представља вожња већ поменутим “Глечер екпресом”, познатим и као најспорији експрес воз на свету.
Фото: Shutterstock/Chen Min Chun

Наиме, овом возу треба осам сати да пређе 291 километар. Путницима међутим није достадно, будући да воз пролази кроз неке од најмагичнијих предела у Европи.

Као што се да схватити, сам пут је овде важан исто колико и крајња дестинација, или више. Воз пролази кроз целокупне швајцарске алпе, кроз нетакнуте долине, преко високих мостова и стрмина, а неки делови руте су заштићени као UNESCO баштина.

Као контрабаланс, ту су градови који освајају својим јединственим карактеристикама. Престоница Берн са одличном понудом кад се ради о уметности и очаравајућим средњевековним старим градом.

Фото: Unsplash/Lukas Blaskevicius

Женева прожета француским шиком и оивичена једним од највећих европских језера. Базел са немачким наслеђем и прелепим зеленим површинама.

Цирих у ком се мешају добро чувана историја и модерне тенденеције у свим областима. Ово последње заправо се односи на Швајцарску у целости.

Фото: Unsplash/Henrique Ferreira

Док се с једне стране посвећује пажња традицији, са друге се иновације прихватају оберучке. Ово се види у разним сферама живота, од простора посвећених култури, модерне архитектуре, авангардним галеријама, па и бизнису.

Аутор текста: Н. К.

Toskana: najbolje od Italije

Преузмите андроид апликацију.