Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Sutra obeležavamo Dan Dunava

Svakog 29. juna u Evropi se obeležava Međunarodni dan Dunava kroz razne akcije, radionice i događaje. Baš na ovaj dan, jedanaest podunavskih zemalja i Evropska unija su 1994. godine potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti reke Dunav.
Foto: Pixabay/1913330

Ovogodišnji moto kampanje je ,,Otkrij Dunav“.

,,Dunav je moćna reka koja zahvata veliku površinu naše zemlje. Ona nam obezbeđuje veliku količinu vode koja se koristi na razne načine, a u čijem priobalju se nalazi mnogo retkih vrsta“ rekao je pomoćnik direktora Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode dr Slobodan Puzović.

Ona je reka koja nam obezbeđuje hranu i obezbeđuje mikroklimu, koja nas čuva od klimatskih promena tj. ublažava ekstremne visoke temperature i reka na kojoj možemo da se opustimo, rekreiramo i nešto i naučimo.

Problemi su da još uvek većina zemalja koje izlaze na Dunav ispuštaju otpadne vode direktno u njega, a trebali bismo da ne uništavamo plavne zone koje su i najbolja prirodna brana tokom eventualnih poplavnih perioda.

,,Ne treba svako da teži da ima vikendicu kraj reke jer je preterana gradnja uz obalu opasna i to ne samo zbog poplava već i zagađenja i lošeg uticaja na živi svet priobalja“ dodao je sagovornik.

Ne zaboravimo, prirodni zaštićeni rezrevati izlaze na Dunav, a UNESCO je 2017. godine proglasio u Vojvodini prvi a u Srbiji drugi rezervat biosfere koji smo nazvali Bačko podunavlje, koji obuhvata 5 lokalnih samouprava za koje je ovo potencijal za održivi razvoj.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.