Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Сутра обележавамо Дан Дунава

Сваког 29. јуна у Европи се обележава Међународни дан Дунава кроз разне акције, радионице и догађаје. Баш на овај дан, једанаест подунавских земаља и Европска унија су 1994. године потписале Међународну конвенцију о заштити реке Дунав.
Фото: Pixabay/1913330

Овогодишњи мото кампање је ,,Откриј Дунав“.

,,Дунав је моћна река која захвата велику површину наше земље. Она нам обезбеђује велику количину воде која се користи на разне начине, а у чијем приобаљу се налази много ретких врста“ рекао је помоћник директора Покрајинског Завода за заштиту природе др Слободан Пузовић.

Она је река која нам обезбеђује храну и обезбеђује микроклиму, која нас чува од климатских промена тј. ублажава екстремне високе температуре и река на којој можемо да се опустимо, рекреирамо и нешто и научимо.

Проблеми су да још увек већина земаља које излазе на Дунав испуштају отпадне воде директно у њега, а требали бисмо да не уништавамо плавне зоне које су и најбоља природна брана током евентуалних поплавних периода.

,,Не треба свако да тежи да има викендицу крај реке јер је претерана градња уз обалу опасна и то не само због поплава већ и загађења и лошег утицаја на живи свет приобаља“ додао је саговорник.

Не заборавимо, природни заштићени резревати излазе на Дунав, а UNESCO је 2017. године прогласио у Војводини први а у Србији други резерват биосфере који смо назвали Бачко подунавље, који обухвата 5 локалних самоуправа за које је ово потенцијал за одрживи развој.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.