Воће ком се приписују чудотворне моћи зове се авокадо и последњих неколико година је и код нас све популарније.
Авокаду је обично потребно неколико дана да омекша и тада постаје спреман за сечење и једење. Срећом, постоји једноставан трик за брже сазревање авокада, а све што вам је потребно јесте смеђа папирната кесица.
Метода папирнате кесице
Отприлике два дана пре него што пожелите да уживате у авокаду, једноставно га ставите у смеђу папирнату кесицу и затворите. Оставите га на радној површини или у шпајзу и пустите да одради своје.
Ова метода је корисна и за друго воће, као што су брескве, манго, шљиве, али и за парадајз. Имајте на уму да овај трик функционише само са смеђом папирнатом кесицом, будући да ће пластичне врећице задржати влагу и довести до развоја плесни.
Авокадо можете ставити и у папирнату кесицу с бананом или јабуком. Затворите кесицу и чувајте на топлом. Када кора постане тамнијезелена и попусти под благим притиском, што обично траје један до три дана, авокадо је спреман за конзумирање. Ако немате никакво друго воће при руци, можете ставити авокадо у кесицу некуваног пиринча.
Како трик с папирнатом кесицом функционише?
Сазревање је резултат отпуштања гаса етилена који заправо покреће процес труљења воћа.
Процеси разградње чине брескву, крушку или авокадо укуснијим – биће мекши и слађег укуса с мање киселине, скроба и мекших ћелијских зидова – али само ако их извадите у право време, док се још нису покварили.
Преузмите андроид апликацију.