Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како препознати право маслиново уље?

На тржишту маслиновог уља постоје бројни проблеми јер је већ годинама преплављено фалсификатима. Само маслинова уља с позитивним својствима и без иједне мане могу бити – екстрадевичанска.
Фото: Pexels/Pixabay

Рецимо, недавна анализа из хрватских продавница открила је да више од половине анализираних узорака екстрадевичанског уља носи лажну ознаку.

Већина њих „пала“ је на тесту сензорних анализа, а државе из којих су потицала биле су Шпанија, Италија и један домаћег произвођача и ови производи су повучени из продаје. Стручњаци су навели да је стварно стање у продавницама још поразније док се произвођачи маслиновог уља жале на превише флексибилне критеријуме за продају уља као екстрадевичанског.

Како се наводи, бизнис с маслиновим уљем изузетно је профитабилан у Европи, а постоје подаци чак и да је трговина фалсификованим уљем један од најисплативијих, одмах после трговине дрогом.

Нажалост, боја уља ништа не открива па потрошач тек када купи боцу зна шта је платио јер декларација често није гаранција, додају стручњаци.

Савет за чување екстрадевичанског уља јесте да се држи у замраченом простору где је температура увек приближно иста. Може се прекрити и неким дебљим платном ако не постоји замрачен простор за чување.

Озбиљни произвођачи тврде да на тржишту готово 90% маслиновог уља није настало на начин како треба, те да се не сме веровати етикетама.

Како препознати право уље од маслина? Одговор је новинарима из Србије недавно дао познати хрватски произвођач који своје уље пласира на чак 23 тржишта.

– Отворите боцу, ставите мало уља у чашицу, загрејте је. Већ при загревању на 27 степени Целзијуса могу да се мало боље осете мириси и укуси. Оно што морате да осетите јесу мирис свеже покошене траве и воћни мирис. На укус треба да буде пикантно и горко, толико да се некада закашљете – рекао је овај произвођач. Ако маслиново уље има ове карактеристике, реч је о природном, нефалсификованом уљу добијеном из плода маслине, неважно где је произведено.

Такође је напоменуо и да пржење на маслиновом уљу није канцерогено ако је реч о правом, јер такво може да истрпи и високе температуре.

Последња студија с Харварда показује да је конзумација седам грама маслиновог уља дневно добра мера за очување здравља. Унос отприлике половине супене кашике има потенцијал да смањи ризик од кардиоваскуларних болести, рака и неуродегенеративних болести, а такође доприноси општем здрављу.

Druženje uz vino verovatno smanjuje rizik od demencije

Преузмите андроид апликацију.