Početna > Svet
Svet

Sud: Pens mora da svedoči pred velikom portom o razgovorima sa Trampom

Američki Federalni sud presudio je danas da bivši potpredsednik SAD Majkl Pens mora da svedoči pred velikom porotom o razgovorima koje je vodio sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom neposredno pred događaje iz 6. januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice upale u Kapitol.
Foto: Wikimedia Commons/Gage Skidmore

Kako prenosi Rojters, u presudi se navodi da Pens i dalje može da odbije da odgovara na pitanja u vezi sa njegovim postupcima iz tog perioda, kao i da Pens ima pravo da se žali na tu odluku.

Si-En-En navodi da je ovakva presuda pobeda specijalnog savetnika Džeka Smita, koji je ranije ove godine pozvao Pensa na svedočenje i objavljivanje dokumenata.

Nekoliko dana nakon što su objavljene vesti o sudskom pozivu Pensu, on i njegovi savetnici su nagovestili da će bivši potpredsednik osporiti sudski poziv u skladu sa ustavnom klauzulom o govoru ili debati, koja štiti poslanike od određenih radnji za sprovođenje zakona koje su povezane sa njihovim državničkim dužnostima.

“Boriću se protiv poziva Bajdenovog Ministarstva pravde da se pojavim pred velikom porotom jer verujem da je to neustavno i bez presedana“, rekao je tada Pens.

On je sugerisao da se ustavna klauzula odnosi i na njegove postupke iz 2021. koje tužilaštvo istražuje.

Tramp: Sukob u Ukrajini rešiću za 24 sata

Preuzmite android aplikaciju.