Почетна > Србија
Србија

Суботица: Уручени кључеви 44 новосаграђена стана избегличким породицима

У Суботици су данас уручени кључеви 44 новосаграђена стана, намењена избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске.
Фото: Танјуг/Синиша Копуновић

Станови су у року од годину дана изграђени у оквиру Регионалог стамбеног програма. Укупна бруто површина зграде износи око 3.000 метара квадратних, за које је издвојено око 1,2 милиона евра.

Тридесет два стана намењена су за кориснике са избегличким статусом, док ће 12 станова користити корисници који ће у будућности уживати услугу социјалног становања, под заштићеним условима.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да су ове породице пропатиле деведесетих година због рата на простору бивше Југославије, а сада су коначно доживеле тренутак када ће моћи да имају бољи живот, окренут оптимистичнијој будућности.

„Европска унија је, заједно са својим партнерима, годинама вредно радила на томе да се збрину бројне породице, за шта је издвојено 196 милиона евра како би се изградили стамбени објекти. Уложен је велики напор и до сада смо успели да обезбедимо 6.600 стамбених јединица, од укупног циља који износи 7.548“, казао је амбасадор Жиофре.

Рајка Бабић, којој су уручени кључеви стана, рекла је да јој је задовољство да се у име свих нас од срца захвали на свему што сте урадили како би ми сви данас имали свој дом.

„Као једанаестогодишња девојчица сам са оцем, баком и деком, 1995. године, избегла из Срба, из Хрватске. После 23 дана, дугог путовања, стигли смо у Нови Жедник где смо смештени у Колективни центар. Тешке су године иза нас и нерадо се сећамо тих времена. Данас са супругом имам две ћеркице и одлучни смо да од овог трена гледамо само напред“, рекла је она.

„За десет година Комесаријат је урадио 6.819 стамбених решења, а до краја године ћемо обезбедити још 50. Породицама желим нов почетак и срећан живот“, поручила је Наташа Станисављевић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

Стеван Бакић, градоначелник Суботице, рекао је да смо на данашњи дан за један корак ближи остваривању стратешких државних циљева, да избегла и расељена лица на територији Србије имају решено стамбено питање.

„Град Суботица у сарадњи са релевантним институцијама, у континуитету ради на збрињавању избеглих и интерно расељених лица, не само кроз изградњу станова, него и кроз куповину сеоских кућа и окућница, обезбеђивању пакета и грађевинског материјала како би се обезбедио кров над главом људима који су у оружаном сукобу у периоду од 1991-1995. године морали да напусте своје домове и завичаје, и трајно се населе у нашем граду. Надамо се да ћему уз подршку тако и наставити и побољшати живоз свима њима“, казао је Бакић.
„Суботица и њени грађани овим потезом су показали да знају да цене избеглице и допринос који оне дају друштву, те да подржавају њихову интеграцију“, истакла је Ивана Јелић, шефица Одељења за итеграцију УНХЦР-а у Србији.

„Јединице за управљање пројектима у јавном сектору ће и убудуће са Комесаријатом вредно радити, јер је наш циљ да све избегличке породице буду трајно збринуте“, додао је Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору.

Данашњи догађај уследио је у оквиру дводневне посете Граду Суботици шефа Делегације Европске уніје у Србији Емануеле Жиофреа.

Centar za otpad po evropskim standardima za Suboticu i 6 opština severa

Преузмите андроид апликацију.