Почетна > Србија
Србија

Центар за отпад по европским стандардима за Суботицу и 6 општина севера

Регионални центар за управљање отпадом, изграђен за седам градова и општина Севернобачког и Севернобанатског округа, испуњава све европске стандарде, рекао је данас државни секретар Министарства заштите животне средине Роберт Јакша приликом обиласка тог објекта.
Фото: Танјуг/Министарство заштите животне средине/Јована Перовић

Центар који је изграђен уз подршку ЕУ, данас су обишли и помоћник министарке екологије Душан Чаркић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и градоначелник Суботице Стеван Бакић.

За инвестицију вредну 24 милиона евра ЕУ је обезбедила 20 милиона, док су остатак средстава обезбедили Влада Републике Србије и локалне самоуправе из свог буџета.

Центром су, поред Суботице, покривене општине Бачка Топола, Мали Иђош, Кањижа, Сента, Чока и Нови Кнежевац што је укупно 260.000 становника.

„Министарство заштите животне средине је обезбедило 3,2 милиона евра за набавку наопходне опреме, чиме су се стекли услови за повећање капацитета сакупљања и транспортовања отпада из локалних самоуправа, а самим тим и количина отпада која се допрема у ова постројења“, рекао је Јакша.

Он је захвалио Делегацији ЕУ за подршку на имплементацији Зелене агенде и испуњење услова из Поглавља 27, кроз реализацију зелених пројеката значајних за унапређење квалитета живота заштитом животне средине

Јакша је оценио да се значај регионалних центара који ће се градити широм Србије, огледа у новом приступу управљању отпадом кроз повећање примарне сепарације одвајањем отпада на извору настајања.

Истакао је значај поновног искоришћење отпада, безбедно депоновање отпада на санитарним депонијама, спречавање загађења у близини река и иригационих канала, превенцију настанка дивљих депонија, као и затварање и рекултивацију постојећих сметлишта.

Skupština usvojila budžet za 2023.godinu

реузмите андроид апликацију.