Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Чланство Финске и Шведске нам је главни приоритет

Учлањење Финске и Шведске у НАТО главни је приоритет, рекао је данас шеф алијансе Јенс Столтенберг, позивајући чланице Турску и Мађарску да хитно ратификују приступање скандинавских земаља.
Фото: Танјуг/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Столтенберг је на конференцији за новинаре са финском премијерком Саном Марин у Хелсинкију истакао да је постигнут напредак у обезбеђивању чланства за две земље, али није открио детаље, пренео је АП.

„Апсолутно сам уверен да ће и Финска и Шведска постати чланице НАТО, а моја порука да треба завршити процес ратификације, па је сада време да то буде и урађено у Будимпешти и у Анкари“, рекао је Столтенберг.

НАТО захтева једногласно одобрење својих 30 постојећих чланица за пријем нових држава, а Турска и Мађарска су једине које нису званично подржале приступање Шведске и Финске.

Највише противљења долази из Турске, јер жели јачу акцију, углавном из Шведске, против група које Анкара сматра терористима.

Столтенберг је поновио да Финска и Шведска у потпуности испуњавају критеријуме за улазак у НАТО и да су „урадиле оно што је требало да ураде“, након што су у мају поднеле захтев за придруживање алијанси.

Финска министарка Сана Марин наговестила је да успоравање процеса придруживања две земље ризикује да наруши кредибилитет НАТО-а и његову политику отворених врата за нове чланице.

Столтенберг, за кога се очекује да ће се повући у октобру након осам година на тој функцији, рекао је да се Турска сложила да настави разговоре са Финском и Шведском о њиховим кандидатурама за чланство у Бриселу почетком следећег месеца како би изгладила препреке и питања која Анкара има, посебно са Штокхолмом.

Он је истакао да је мађарски парламент јасно ставио до знања да ће разматрати ратификацију за неколико дана и изразио наду да ће ускоро доћи до позитивног гласања.

Високи мађарски посланик рекао је прошле недеље да Мађарска планира да пошаље делегацију у Финску и Шведску како би решила „политичке спорове“, који су код неких мађарских посланика изазвали сумњу да ли да подрже њихове кандидатуре за НАТО.

Фински парламент од 200 посланика требало би да у среду усвоји закон који ће тој земљи омогућити улазак у алијансу.

Захарова: Европосланици добијају новац од америчких војних компанија

Преузмите андроид апликацију.