Почетна > Бизнис
Бизнис

Сточарство у Србији највише запостављена грана

Аграрни аналитичар Бранислав Гулан изјавио је данас да сточарство у бруто домаћем производу пољопривреде учествује са свега 30 одсто, што је карактеристика најнеразвијенијих земаља.
Фото: Unsplash/anniespratt

“Министар (пољопривреде Бранислав Недимовић) је пожурио да каже да ћемо ми сада да извозимо месо, али треба да прође барем четири до седам година да би се обновио сточни фонд, који је годинама урушаван”, рекао је Гулан. Додао је да је Србија прошле године имала рекордан род кукуруза од осам милиона тона.

“Имамо стоке толико да нам је довољно четири милиона тона да се поједе и ми се хвалимо како смо велики извозник кукуруза. Од тога извозимо три милиона тона годишње у Македонију, где га она троши за прехрану свиња, које после нама продаје. Ми заправо извозимо сировину за производњу хране”, рекао је Гулан.

Произвођач млека из околине Шапца Горан Васић рекао је да три године нису могли да нађу тржиште за јунад.

“Људи више тиме неће да се баве. Мој син има 28 година и тренутно у селу нема млађег пољопривредника. Сви су млади отишли, чак је и школа затворена у селу које је од Шапца удаљено осам километара”, казао је Васић.

Према његовим речима, „када неко прода задњу краву из штале – тај је више никад није купио нити се икада више бавио производњом“.

“Ко се једном покупио из тог посла, више се није враћао”, рекао је Васић.

Država od arende zaradi pet milijardi dinara

 

Преузмите андроид апликацију.