Почетна > Србија
Србија

Старовић: Вучић ће у ГСУН изнети принципијелан став земље

Делегација Србије предвођена председником Александром Вучићем отпутовала је у Њујорк где ће председник пред Генералном скупштином УН у среду говорити о принципијелним позицијама Србије и бранити државне и националне интересе, изјавио је данас државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Већ почињу од данас са читавим низом састанака, ради се о више десетина билатералних сусрета. Ако погледамо десетак година уназад, никада није било веће интересовање за сусрете са председником Србије и члановима наше делегације“, рекао је Старовић гостујући на РТС.

Старовић је рекао да Вучић на сваком месту доследно брани државне и националне интересе и да ће председник Србије и у ГС УН говорити о принципијелним позицијама Србије, потреби очувања основних постулата међународног права и о свему што чини нашу спољну политику принципијелном, конструктивном и предивидивом.

У делегацији Србије су и министар спољних послова Никола Селаковић, као и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Старовић је оценио да у недељи у којој заседа Генерална скупштина УН Њујорк постаје жаришна тачка светске дипломатије и да је Србија тамо присутна на највишем нивоу.

Оценио је да ће наредна седмица бити интензивна и навео да се обраћање председника Вучића на ГС УН очекује у среду поподне.

Старовић је додао да су бројне државе на свету заинтересоване да чују ставове Србије, уважавајући чињеницу да је Србија међу ретким државама која на један доследан начин следи курс суверене спољне политике.

„Нажалост, мало је држава на свету које су у позицији да потпуно независно и суверено дефинишу своје спољнополитичке приоритете и да их после тога у пракси следе, а Србија је међу њима. Стога је жеља да се чују ставови Србије по најважнијим регионалним и светским темама“, каже Старовић.

Он је истакао да свако зна који су то принципи којима се води Србија и шта се од нас може очекивати.

„Свима је јасно да се својих позиција не можемо одрећи и нећемо одступити од наших врховних националних и државних интереса и да ћемо доследно штити међународно јавно право. Мало је држава које имају ту врсту принципијелног става“, рекао је Старовић.

Додао је да многи од наших партнера имају став који се некада граничи са лицемерјем где подржавају принципе међународног јавног права, попут поштовања независности и територијалног интегритета када се ради о рецимо о Украјини, али су били спремни да то прекрше на примеру Србије.

„Ми ћемо се држати онога што представља нашу политику. Сигуран сам да ће председник Вучић то чинити на набољи начин као и до сада“, рекао је Старовић.

Додао је да се Генерална скупштина УН одржава у атмосфери највећег рата на европском континенту након 1945. године, а да се ратне трубе чују са многих других меридијана, те да је ситуација и те како стресна.

„У таквим околностима имамо почетак заседања Генералне скупштине УН, то ће утицати на атмосферу и тон који ће обележити заседање. На нама је да, у нимало захвалним околностима, на прави начин заштитимо интересе Србије“, поручио је Старовић.

Brnabić: Dan protekao bez većih incidenata, bilo angažovano više od 5.000 policajaca

 

Преузмите андроид апликацију.