Почетна > Србија
Србија

Старовић: Мајска скупштина један од најбитнијих догађаја у историји Војводине

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић изјавио је данас, поводом обележавања 176. годишњице Мајске скупштине, одржане 1848. године у Сремским Карловцима, да је то био један од најзначајнијих догађаја у историји Војводине, али и Србије у целини.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Нека тада исказана храброст, посвећеност националној идеји и јединству буде лекција и данашњим нараштајима“, поручио је Старовић у говору на Свечаној академији у Сремским Карловцима, организованој поводом 176. годишњице Мајске скупштине.

Он је подсетио да ће одлуке донете тада, као и борба и жртве који су уследиле, одредити даљи историјски развој и добити свој епилог 25. новембра 1918. године, када су се ови крајеви присајединили Краљевини Србији.

Старовић је у Сремским Карловцима додао почаст и положио венац на гроб вожда Ђорђа Стратимировића, у манастиру Ваведења Пресвете Богородице.

Венце су положили и представници Скупштине Војводине, Владе Војводине, Министарства одбране и Војске Србије, Сремског и Јужнобачког округа, Града Новог Сада, општине Сремски Карловци и удружења грађана.

У оквиру државне церемоније обележавања Мајске скупштине, Старовић положио је венац и код Спомен плоче о проглашењу Српске Војводине на згради Магистрата у Сремским Карловцима.

В.д. помоћника министра за борачко – инвалидску заштиту Сања Лакић је у оквиру церемоније обележавања положила венац на Споменик Стевану Шупљикцу у Панчеву, као и на гроб војводи Стевану Шупљикцу у манастиру Крушедол и на Споменик вожду Ђорђу Стратимировићу у цркви Светих Апостола Петра и Павла.

 

Vučić: Fico jedan od malobrojnih slobodarskih lidera Evrope i veliki prijatelj Srbije

 

Преузмите андроид апликацију.