Често занемарене у кувању, стабљике броколија имају одличан укус и текстуру, иако се донекле разликују од најпопуларнијег дела биљке, цвета.

Иако се цветићи броколија најчешће конзумирају јер су мекши и мекши, стабљика има значајну хранљиву вредност и уз правилну припрему може да се користи у многим јелима.
Стабљике броколија су богате влакнима, витаминима и минералима.
Садржи витамине Ц и К, који су важни за имуни систем, здравље костију и опште функционисање тела. Такође садржи антиоксиданте који помажу у борби против слободних радикала.
Иако је текстура стабљике чвршћа и понекад влакнаста, њена нутритивна вредност чини је вредним додатком исхрани.
Због чвршће структуре, препоручује се припрема стабљике пре конзумирања.
Ево неколико савета:
Огулити спољни слој: Спољашњи део стабљике може бити жилав и влакнаст, па је најбоље да га огулите. Пилингом се уклања спољашњи слој, остављајући мекши део који је лакши за обраду.
Нарежите на танке колутиће: Након гуљења, нарежите стабљику на танке колутиће или штапиће. На овај начин ће се лакше кувати или пржити, а резултат ће бити пријатнија текстура.
Кување на пари или кратко крчкање: Да бисте омекшали и ослободили деликатнији укус, стабљику можете кувати на пари неколико минута. Алтернативно, може се кратко пржити заједно са цветовима броколија.
Интеграција у јела: Огуљене и исечене стабљике савршено се уклапају у супе, салате, варива или као додатак за печење поврћа. Може се чак користити и као хрскава компонента у смутијима ако тражите начин да повећате унос влакана.
Иако је укус стабљике благо орашасти, његова текстура може бити мало чвршћа у поређењу са цветовима.
Овај контраст може обогатити јело, додајући му различите димензије. Неки кувари преферирају комбинацију мекшег цвећа и чвршћих стабљика јер то ствара занимљивију презентацију и разноврсност у јелу.
Конзумирање целог броколија, укључујући стабљику, смањује отпад и максимизира употребу поврћа.
Ово је важан аспект у свету где одржива исхрана постаје све популарнија и улажу се напори да се смањи количина изгубљене хране. Поред користи за животну средину, коришћење целог броколија повећава нутритивну вредност сваког оброка.
Стабљике броколија нису само јестиве, већ су и хранљиве и могу обогатити вашу исхрану на много начина.
Уз мало припреме и подешавања кувања, можете искористити све предности овог поврћа.
Било да га користите у чорбама, салатама или као прилог, стабљике броколија пружају додатну нутритивну вредност и доприносе смањењу кухињског отпада, а истовремено брину о свом здрављу и животној средини.
Млади лук је богат бројним хранљивим материјама, ево за шта је добар
Преузмите андроид апликацију.