Početna > Život i stil
Život i stil

Šta se može dogoditi u organizmu ako previše konzumiramo jaja?

Jaja su dugo bila predmet debate kada je reč o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti.
Foto: Pixabay/Eisenmenger

Tokom godina, na jaja se gledalo kao na sve, od oličenja savršene cele hrane do strašnog predznaka srčanih bolesti. I iako se čini da nauka sada potvrđuje da su jaja zdrava, još uvek postoji nešto kao što je jedenje previše jaja.

Naime, iako jaja imaju mnoge zdravstvene prednosti, postoje različiti faktori koji mogu odrediti koliko je jaja previše za svakog pojedinca.

Rizik od holesterola

Debate o tome da li jaja povećavaju nivo holesterola u krvi vode se već duže vreme. Nekada se verovalo da holesterol iz žumanca direktno utiče na povećanje holesterola u krvi, ali danas se veruje da na to više utiču drugi faktori u ishrani, kao i genetske predispozicije. Većina holesterola u krvi se proizvodi u jetri i ne dolazi isključivo iz hrane.

Rizik od debljanja

Jedenje jaja može postati problematično ako se često jedu sa visokokaloričnom pratećom hranom kao što su masne kobasice, palačinke ili kafa sa kajmakom. Ovakav način ishrane može dovesti do povećanja telesne težine, posebno ako postane svakodnevna navika. Konzumiranje previše kalorija, čak i ako potiču iz zdravih izvora kao što su jaja, može povećati rizik od povećanja telesne težine.

Povećanje rizika od dijabetesa

Konzumiranje velikih količina jaja može biti povezano sa većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Ljudi koji jedu više od sedam jaja nedeljno mogu imati veći rizik od razvoja ove bolesti u poređenju sa onima koji konzumiraju manju količinu jaja.

S druge strane, jaja mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi i osetljivost na insulin kod osoba sa predijabetesom i dijabetesom tipa 2, zbog čega se preporučuju kao dobar izvor proteina u ishrani.

U zaključku, jaja mogu biti veoma zdrava i korisna hrana, ali je važno pratiti sopstveno zdravstveno stanje i konsultovati lekara u slučaju specifičnih problema kao što su bolesti srca ili dijabetes. Kao i kod svega u ishrani, umerenost je ključna.

Evo zašto je kikiriki najzdravija i najpopularnija grickalica

Preuzmite android aplikaciju.