Početna > Život i stil
Život i stil

Šta radimo pogrešno pa nam obroci nisu potpuno zdravi?

Naravno da je uvek bolje da sami sebi skuvate obrok, mnogo bolje nego da pojedete picu, pljeskavicu ili da na se da je domaća naručite nešto iz restorana. Međutim, ponekad i sami, ne znajući, pravimo greške koje našu sopstvenu kuhinju čine nezdravom.
Foto: Pixabay/089photoshootings

Ponekad samo treba da budete svesni nezdravih navika i tada ih se nije tako teško rešiti. Donosimo vam neke od najčešćih grešaka koje vašu kućnu kuhinju mogu učiniti nezdravom.

Koristite previše soli

Ogroman procenat ljudi koristi mnogo više soli u kuvanju nego što se preporučuje. Smanjenje soli u ishrani nije nimalo lako jer kada jednom razvijemo ukus i toleranciju, jela mogu imati blag ukus. Ali ako želite da smanjite rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti, onda je unos soli nešto o čemu morate da vodite računa. Smanjite unos soli, a umesto toga povećajte neke druge začine poput bibera, paprike, začinskog bilja i slično. Na taj način ćete izbeći nezdravu naviku i istovremeno poboljšati ukus jela.

Prekuvate povrće

Iako neki ljudi vole da im se kuvano povrće raspadne, a drugi da i dalje bude hrskavo, dobro je znati razliku kada su hranljive materije u pitanju. Nekom povrću, poput šargarepe i krompira, potrebno je mnogo duže da se kuva od bilo kakvog lisnatog povrća. Ako spremate čorba ili slično jelo od raznog povrća, prvo kuvajte ono koje najduže traje, pa postepeno dodajte ostalo. Što se tiče dužine kuvanja, najbolje je kuvati dok lago ne postane mekano i svetlo.

Koristite previše preliva za salatu

Salata bez ikakvih začina zaista nije preterano ukusna, ali i u tome se može preterati. I dok su, na primer, maslinovo i laneno ulje zdravije opcije od bilo kog industrijskog preliva, salata bez ulja ili mlečnih proizvoda takođe može biti dobra.

Previše se oslanjate na prerađenu hranu

Prerađena i smrznuta hrana je verovatno najveći neprijatelj zdrave ishrane jer je puna šećera, masti, soli i drugih aditiva. Naučne studije su ga više puta povezivale sa povećanim rizikom od dijabetesa, metaboličkih promena, srčanih bolesti, pa čak i razvoja raka. Iako je za izbacivanje ovakve hrane potrebno više vremena za sopstvenu kuvanje, dugoročno se definitivno isplati.

Večita dilema karbonara sa pavlakom za kuvanje ili bez?

Preuzmite android aplikaciju.