Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта радимо погрешно па нам оброци нису потпуно здрави?

Наравно да је увек боље да сами себи скувате оброк, много боље него да поједете пицу, пљескавицу или да на се да је домаћа наручите нешто из ресторана. Међутим, понекад и сами, не знајући, правимо грешке које нашу сопствену кухињу чине нездравом.
Фото: Pixabay/089photoshootings

Понекад само треба да будете свесни нездравих навика и тада их се није тако тешко решити. Доносимо вам неке од најчешћих грешака које вашу кућну кухињу могу учинити нездравом.

Користите превише соли

Огроман проценат људи користи много више соли у кувању него што се препоручује. Смањење соли у исхрани није нимало лако јер када једном развијемо укус и толеранцију, јела могу имати благ укус. Али ако желите да смањите ризик од развоја кардиоваскуларних болести и гојазности, онда је унос соли нешто о чему морате да водите рачуна. Смањите унос соли, а уместо тога повећајте неке друге зачине попут бибера, паприке, зачинског биља и слично. На тај начин ћете избећи нездраву навику и истовремено побољшати укус јела.

Прекувате поврће

Иако неки људи воле да им се кувано поврће распадне, а други да и даље буде хрскаво, добро је знати разлику када су хранљиве материје у питању. Неком поврћу, попут шаргарепе и кромпира, потребно је много дуже да се кува од било каквог лиснатог поврћа. Ако спремате чорба или слично јело од разног поврћа, прво кувајте оно које најдуже траје, па постепено додајте остало. Што се тиче дужине кувања, најбоље је кувати док лаго не постане мекано и светло.

Користите превише прелива за салату

Салата без икаквих зачина заиста није претерано укусна, али и у томе се може претерати. И док су, на пример, маслиново и ланено уље здравије опције од било ког индустријског прелива, салата без уља или млечних производа такође може бити добра.

Превише се ослањате на прерађену храну

Прерађена и смрзнута храна је вероватно највећи непријатељ здраве исхране јер је пуна шећера, масти, соли и других адитива. Научне студије су га више пута повезивале са повећаним ризиком од дијабетеса, метаболичких промена, срчаних болести, па чак и развоја рака. Иако је за избацивање овакве хране потребно више времена за сопствену кување, дугорочно се дефинитивно исплати.

Večita dilema karbonara sa pavlakom za kuvanje ili bez?

Преузмите андроид апликацију.