Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Шта Нови Сад добија изградњом јавних гаража у центру?

Средином марта отпочети су припремни радови на изградњи јавне гараже код зграде Скупштине АП Војводине, а 27. маја отпочете су припреме за градњу гараже у Улици Модене. За нешто мање од две године, очекује се да у центру буду завршени радови и да никну прве две гараже.
Фото: Градске инфо

Иако су у јавности познати бројни подаци о карактеристикама будућих гаража, о чему је већ писао и наш портал, значај будућих гаража за наш град је многоструки.

Пре свега, изгадњом све четири гараже обезбедиће се минимално 1197 нових паркинг места у центру града.

Да ли је подземна гаража у центру Новог Сада неопходна грађанима?
Min votes count should be 1

Овај број нових паркинг места требало би да задовољи будуће потребе за паркирањем у центру, укључујући и повећан прилив туриста. Нови Сад ће на тај начин постати један од европских градова са решеним проблемом паркирања у тзв. црвеној зони. Из тог разлога се оправдано може очекивати просперитетност туризма и угоститељских делатности у нашем граду.

Гаража у Улици Модене биће капацитета 267 паркинг места. Гаража испод парка код Бановине имаће око 180 паркинг места. Гаража на углу Успенске и Шафарикове улице имаће 350 паркинг места. Највећа ће бити гаража на Тргу републике, са планираних око 400 паркинг места.

Од наведног, планирано је да три гараже буду подземне, и то: у Улици Модене, код парка Бановине и на  Тргу републике, док ће само гаража на углу Успенске и Шафарикове улице бити надзмена  (По+П+4).

Обезбеђивање недостајућих паркинг места у центру имаће позитиван ефекат и на свакодневно функционисање Новосађана.

Наши грађани више неће губити време и живце трагајући за паркингом у центру, већ ће им он бити доступан у довољном броју. Са друге старне, њихова возила биће безбедна од крађе и спољашних утицаја.

Осим решавања кључног проблема паркирања у центру града, градња јавних гаража омогућиће другачије и оптималније уређење старог градског језгра, што ће свакако допринети повећању квалитета живота.

Планирано је да након изградње гаража, буде промењен режим јавног паркирања у околним улицама, на начин да се онемогући паркирање свим другим лицима, изузев станарима, особама са инвалидитетом, као и другим социјално осетљивим категоријама.

Фото: Градске инфо

Изградњом гаража, аутомобили ће бити склоњени са улица из центра града, а ослобођени простор ће бити претворен у зелене површине, пешачке зоне и бициклистичке стазе.

Ширењем пешачке зоне у центру свакако ће допринети још већој популарности овог дела града, у смислу атрактивности пешачке зоне за туристе.

Изградња јавних гаража омогућиће да се и објекат монтажно- демонтажне гаража иза Српског народног позоришта уклони, а тај простор преуреди, као и да се приступи целокупном преуређењу центра, у складу са усвојеним плановима детаљне регулације.

Када говоримо о простору изнад будуће гараже у Улици Модене, постојеће такси стајалиште неће бити враћено у Улицу Модене након изградње гараже.

Целокупна површина биће искоришћена за проширење пешачке зоне, изградњу двосмерне бициклистичке стазе за приступ центру, као и пејзажно уређење овог дела.

Стогодишње стабло копривића, као и Танурџићева палата остаће нетакнути.

Парк код Бановине повратиће стари изглед након завршетка изградње гараже, са зеленим површинама и постојећим стаблима са овог простора.

Фото: Војводина уживо

Споменик Васи Стајићу, који се налази у обухвату плана за гаражу, биће привремено уклоњен, у складу са сагласношћу Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, и враћен на исто место по завршетку радова.

Изградњом јавних гаража, нарочито три подземне, примениће се еколошки приступ планирању паркинг места у нашем граду.

Кров нових гаража у највећој мери биће зелен, и некада бетонске површине у великој мери замениће трава.

Аутомобили ће бити  испод земље, без нарушавања амбијента простора, смањиће се ниво издувних гасова, загађење и бука на површини.

Како се нове гараже граде по највишим стандардима, будуће подземне гараже имаће и паркинг места са пуњачима за електрична возила.

Будући да су све гараже планиране на простору културно – историјске целине Старог језгра Града, и у њиховој заштићеној околини, управо склањањем паркинга и аутомобила испод заштићених зона, овај део града повратиће сјај старог времена које и дан данас чува.

Pogledajte gde će se prostirati podzemna garaža u Ulici Modene (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.