Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта маме дечака никада не би требало да раде

Иако се трудимо да своје дете васпитавамо и усмеримо на прави пут, неке грешке у васпитању могу имати озбиљне последице.
Фото: Unsplash/Xavier Mouton Photographie
Од њих очекују да буду емотивно јаки, зато што су дечаци

Чак и најсавременији родитељи често не примећују како су у стању да пригрле и утеше кћерку, која се расплакала због сломљене играчке, док сина у истој ситуацији покушавају да очврсну, критикујући га што плаче.

Претпостављају да њихови синови никад неће бити у улози жртве

Родитељи имају потребу да заштите своје ћерке и то јесте важно. Али, заборављамо да и дечаци лако могу постати жртве. Према истраживању странице „MaleSurvivor“, један од шест дечака доживи неку врсту нежељеног интимног контакта до своје 18 године.

Од њих очекују да воле спорт и да буду добри спортисти

Спорт је одличан начин да се потроши енергија и слободно време, али, као и све друго, ни спорт није за сваког. Деца би свакако требало да се опробају у неколико спортова док су мала, нарочито у тимским спортовима – они нас уче другим важним стварима, попут тимског рада, духа заједништва, упорности. Али, ваш син стварно не мора да буде сјајан спортиста, нарочито ако га то не привлачи.

Не дозвољавају им да имају страхове
Фото: Unsplash/Joshua Rodriguez

И дечаци имају право да буду уплашени, подједнако као и девојчице. Никако не бисте смели да им усадите осећај да је страх емоција коју не би смели да осећају.

Уместо да им кажете „Немаш чега да се плашиш!“, питајте их да вам објасне своје страхове. Реците им да је страх нормална ствар и да храбри људи нису они који се ничег никад нису плашили, већ они који се плаше, али одлуче да не дозволе да их страх у било чему спутава.

Претпостављају да њихови синови ником неће наудити

Сви ми волимо да верујемо да су наша деца најбоља. Али наше синове, исто као и ћерке, морамо учити емпатији, да поштују границе које им постављају људи око њих, као и да нечије НЕ, значи заиста НЕ.

Престану да их грле и да буду нежни према њима кад порасту

Људски додир и нежност основна је потреба свих људи на планети, ма колико година имали.


Da li su deca koja idu ranije na spavanje manje gojazna?

 

Преузмите андроид апликацију.