Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли су деца која иду раније на спавање мање гојазна?

Ново истраживање повезало је каснији одлазак на спавање са повећаним ризиком од гојазности код деце млађе од шест година, али истраживачи кажу да родитељи не би требало да терају децу да оду раније у кревет.
Фото: Pixabay/Viki_B

Уместо тога, родитељи би требало да се усредсреде на то да своје дете држе у реду у погледу времена оброка и времена за спавање, рекао је др Клод Маркус, професор педијатрије на Институту Каролинска у Шведској који је водио студију, која је објављена у часопису „Pediatrics“.

Студија, која је део веће студије о гојазности, фокусирала се на 107 деце у Шведској.

Научници су пратили тежину, висину и обим струка деце од прве до шесте године живота. Сва деца су била приближно исте величине на почетку студије.

Фото: Pixabay/newarta
Најкасније до 21 час у крпама

Њихов сан је праћен седам узастопних дана једном годишње током студије помоћу уређаја на руци детета. Истраживачи су открили да су деца која су често ишла у кревет касно, после 21 сат, до краја студије имала већи обим струка и већи индекс телесне масе.

„Тај касни одлазак на спавање је био фактор који се истакао. Био је повезан са повећаном тежином“, рекао је Маркус.

„Али оно што видимо је само веза. Ако ставите дете у кревет раније – да ли ће то нешто променити? То је нешто што не знамо.“

Више фактора који одражавају нездрав начин живота

Маркус каже да би касно одлазак у кревет после 21 сат могао да буде показатељ генерално нездравог начина живота који доводи до повећања телесне тежине, а не да касно одлазак у кревет директно узрокује дебљање.

Фото: Pixabay/963797

„Моја лична претпоставка је да је то више знак неуредног живота“, каже он.

Коментаришући студију, педијатријски ендокринолози Ницоле Гласер и Деннис Стине из „UC Davis Health“ у Сакраменту кажу да гојазност и касно спавање могу бити резултат других утицаја као што су превише времена проведеног пред екранима, недостатак физичке активности или мање ангажовања око здравог живота. породичне навике.

Али такође је могуће да постоји физичка веза јер неки делови мозга укључени у регулисање циклуса спавања и будности управљају исхраном.

Ранија истраживања су открила да је краћи сан повезан са већом шансом за гојазност у детињству.

Zašto je važno da deca skaču po barama?

Преузмите андроид апликацију.