Функција и изглед коже у великој мери зависе од исхране. Последњих година модерна наука о исхрани укључила је посебну дисциплину фокусирану на однос између одређених образаца исхране, намирница и састојака хране и здравља коже.
Једна од најузбудљивијих области нутриционистичке дерматологије је примена хране и хранљивих материја у превенцији фотостарења и као део програма против старења.
Ране студије су показале да одређене групе намирница као што су риба, поврће и биљна уља (посебно екстра девичанско маслиново уље) имају заштитни ефекат у стварању бора, а повећан унос меса, млечних производа и шећера повећава стварање бора.
Бројне студије показале антиоксидативне ефекте разних биљних пигмената који се користе у медицини против старења.
То су црвени пигменти антоцијанини из бобичастог воћа, зелени пигмент хлорофил из зеленог поврћа, жути пигмент куркумин из куркуме, група наранџе. и црвени каротеноидни пигменти из различитог воћа, поврћа и алги и фикоцијанин из алги Спирулина.
Зато једите пуно масне рибе, посебно лососа, и других извора протеина као што су јаја и пилетина.
Протеини су неопходни за обнављање и успоравање старења ћелија коже, док омега 3 масне киселине одржавају одговарајућу влажност коже и ублажавају упалне процесе.
Често конзумирајте свеже тамне бобице, посебно боровнице. Садржи антиоксиданте који помажу у детоксикацији и спречавају прерано старење. Једите диње, јабуке и крушке. Ово воће има низак гликемијски индекс.
Лубеница, банане и манго су воће са већом вредношћу гликемијског индекса и зато их треба конзумирати умерено. Предност треба дати орашастим плодовима, посебно лешницима и бадемима, јер су богати витамином Е и линолном киселином.
За доручак једите свеже припремљене овсене пахуљице или овсене пахуљице, које ће помоћи у одржавању стабилног нивоа шећера у крви. Пијте 8-10 чаша чисте изворске воде дневно. Чак и блага дехидрација може учинити да кожа изгледа старије. Избегавајте кафу и чај.
Преузмите андроид апликацију.