Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта је орални алергијски синдром и када се јавља?

Вероватно вам се бар једном догодило да сте угризли јабуку, киви или бобичасто воће и осетили да вас сврби језик или подручје око уста, иако сте сигурни да нисте алергични на воће које сте јели. Зашто се ово дешава?
Фото: Pixabay/la-fontaine

Стручњаци ову појаву називају оралним алергијским синдромом.

Ова појава је прилично честа и резултат је унакрсне реакције. Једноставно речено: ваше тијело препознаје протеине у свјежем воћу које сте конзумирали као сличне онима који се налазе у полену, на који сте заправо алергични.

Шта је орални алергијски синдром?

Према Америчкој академији за алергију, астму и имунологију, то је облик контактне алергијске реакције која се јавља након контакта уста и грла са сировим воћем и поврћем.

Најчешћи симптоми, који се обично јављају одмах након гутања, су свраб или отицање уста, лица, усана, језика и грла.

Обично је то реакција на свеже воће, орашасте плодове или поврће која се развија код пацијената који имају поленску грозницу. Око 15 одсто пацијената има реакцију на свеже воће и поврће јер имуни систем замењује воћне протеине протеинима полена. Ваше тело буквално мисли да сте управо унели полен на који сте алергични.

Kада је реч о правим алергијама на храну, познато да их изазива преко 180 намирница, а неке од њих су воће и ораси.

Шта су унакрсни реактори?

Уопштено говорећи, постоје четири категорије алергена који унакрсно реагују са врстама воћа, поврћа и орашастих плодова који изазивају реакције сличне алергијама. Може бити одређеног воћа у сезони у одређено доба године, неке врсте секса су израженије током одређених месеци. То значи да се реакција коју многи повезују са неким воћем не односи на то годишње доба, већ једноставно указује на осетљивост на једну врсту полена.

Saveti stručnjaka – Kako izgleda pravilna ishrana leti

Преузмите андроид апликацију.