Verovatno vam se bar jednom dogodilo da ste ugrizli jabuku, kivi ili bobičasto voće i osetili da vas svrbi jezik ili područje oko usta, iako ste sigurni da niste alergični na voće koje ste jeli. Zašto se ovo dešava?
Stručnjaci ovu pojavu nazivaju oralnim alergijskim sindromom.
Ova pojava je prilično česta i rezultat je unakrsne reakcije. Jednostavno rečeno: vaše tijelo prepoznaje proteine u svježem voću koje ste konzumirali kao slične onima koji se nalaze u polenu, na koji ste zapravo alergični.
Šta je oralni alergijski sindrom?
Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju, to je oblik kontaktne alergijske reakcije koja se javlja nakon kontakta usta i grla sa sirovim voćem i povrćem.
Najčešći simptomi, koji se obično javljaju odmah nakon gutanja, su svrab ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla.
Obično je to reakcija na sveže voće, orašaste plodove ili povrće koja se razvija kod pacijenata koji imaju polensku groznicu. Oko 15 odsto pacijenata ima reakciju na sveže voće i povrće jer imuni sistem zamenjuje voćne proteine proteinima polena. Vaše telo bukvalno misli da ste upravo uneli polen na koji ste alergični.
Kada je reč o pravim alergijama na hranu, poznato da ih izaziva preko 180 namirnica, a neke od njih su voće i orasi.
Šta su unakrsni reaktori?
Uopšteno govoreći, postoje četiri kategorije alergena koji unakrsno reaguju sa vrstama voća, povrća i orašastih plodova koji izazivaju reakcije slične alergijama. Može biti određenog voća u sezoni u određeno doba godine, neke vrste seksa su izraženije tokom određenih meseci. To znači da se reakcija koju mnogi povezuju sa nekim voćem ne odnosi na to godišnje doba, već jednostavno ukazuje na osetljivost na jednu vrstu polena.
Preuzmite android aplikaciju.