Može li jedna vrsta ugljenih hidrata biti opasnija od svih drugih, ili čak opasnija od samog šećera?

Zdravstveni stručnjak je izdao oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljenih hidrata koji bi mogli da izazovu pad nivoa šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera.
Ketoza, metaboličko stanje u kojem se masti sagorevaju za energiju umesto glukoze, povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine, bolju kontrolu šećera u krvi i smanjeni rizik od srčanih bolesti.
Takođe je poznato da potiskuje glad, povećava nivo energije i promoviše zdravlje kože.
Oni koji žele da održe stabilan šećer u krvi treba da izbegavaju maltodekstrin.
Postoji ovaj ugljeni hidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi imaju tendenciju da misle da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore od šećera.
Dalje je objasnio ozbiljnost njegovog uticaja pozivajući se na glikemijski indeks.
Ovaj određeni ugljeni hidrat je loš i reći ću vam zašto.
Hajde da pogledamo glikemijski indeks, gde je šećer?
Pa, stoni šećer je oko 65, nije toliko visok. Gde je glukoza? 100. Gde je ovaj ugljeni hidrat? Između 116 i 136 na glikemijski indeks, ali ne deluje kao glikemijski indeks Kao što je šećer na mnogo smrtonosniji način, u smislu onoga što može da učini sa šećerom u krvi, samo će ga značajno povećati, a ovaj ugljeni hidrat se zove maltodekstrin.
Maltodekstrin se nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.
Nalazi se u modifikovanom skrobu za hranu i modifikovanom kukuruznom skrobu. Ima ga u mnogim namirnicama. Stavljaju ga u mnoge proizvode ‘bez šećera’, iako je šećer.
Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljenih hidrata napravljena od grupe molekula šećera povezanih zajedno.
Generalno, maltodekstrin je skrob napravljen od nekoliko šećera, koji se obično dobija od kukuruza, pšenice, pirinča, krompira ili tapioke.
Iako maltodekstrin nije klasifikovan kao šećer, on može značajno povećati šećer u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera.
Ako se maltodekstrin dobija iz pšenice, može da sadrži tragove glutena, što je dodatna briga za one koji su osetljivi na gluten. Maltodekstrin je beli skrobni prah i svestrani sastojak hrane.
Poboljšava ukus, teksturu i rok trajanja i služi kao punilo, sredstvo za povećanje zapremine, stabilizator i konzervans.
Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:
- Pekarski proizvodi – kao što su peciva, krekeri i granole
- Žitarice i pića za doručak
- Bezalkoholna slatka pića
- Slatkiši i drugi slatkiši
- Mlečni proizvodi; uključujući instant puding i druga gotova jela
- Prelivi za salatu, posebno kremaste sorte
- Supe i smrznuta jela
- Zamene za meso
- Sportska pića
- Pasta
Prekomerna potrošnja hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do ishrane bogate šećerom, malo vlakana i prerađenim proizvodima.
Ova dijeta može povećati rizik od visokog holesterola, povećanja telesne težine i razvoja dijabetesa tipa 2. Maltodekstrin ima viši glikemijski indeks (GI) od konzumnog šećera, što znači da konzumiranje hrane sa maltodekstrinom može izazvati brzo povećanje nivoa šećera u krvi.
Preuzmite android aplikaciju.