Почетна > Србија
Србија

Срећно Бадње јутро и Бадњи дан!

Православни верници данас прослављају Бадњи дан! Домаћице месе погаче и припремају посне трпезе и док су неки сутрашње јутро оставили слободно за литургију, други се радују вечерашњем ноћном богослужењу.
Фото: WikimediaCommons/Unknown

Бадњи дан заправо најављује један од највећих хришћанских празника!

То је уједно последњи, али и најстрожији дан Божићног поста који је претходно трајао четрдесет дана.

Бадњи дан је своје име добио по бадњаку, односно храстовом дрвету које традиционално на Бадње јутро сечемо, а палимо на Бадње вече.

Бадње јутро почиње “одласком у бадњаке“ када домаћини уз прангије и пушке одлазе у оближње шуме да пронађу и донесу кући бадњак. Ти обичаји су променљиви, у зависности од места на коме живимо, али можемо рећи да иако је Нови Сад урбан град, већина домаћина и даље одлази у шуме по бадњак уместо да га пазари на пијаци.

Шта је бадњак?

Бадњак је младо храстово дрво или церово дрво. Када домаћин иде у потрагу за њиме он обично бира млад и прав цер, а ако њега нема онда бира храст.

Бадњак треба да буде довољно велик да би га домаћин на рамену понео кући. Обичај је да се домаћин, када одабере одговарајући бадњак, окрене према истоку три пута се прекрсти, помене Бога своју славу и Божић те крене да га сече.

У неким другим крајевима обичај је да се бадњак поздрави и да му се честита Божић, пре него што крене да се сече.

Бадњак се мора посећи са три снажна ударца укосо са источне стране, а шта не успе да се пресече секиром завршава се ломљењем и увртањем. Такође, одсечено дрво не сме да запне за неко друго дрво него се верује да би требало да падне на под.

На крају, када се бањак донесе кући ставља се поред улазних врата уз кућу где остаје све до увече. Ово дрво заправо симболише оно дрво које су пастири донели и које је Јосиф заложио у пећини када се Христос родио.

Бадњи дан треба провести у миру и благостању!

Потрудите се да се данас не огрешите и не будете лоши ни према једној особи на коју наиђете.

Умирите се и долично дочекајте велики празник.

Увече се окупите са људима које волите и са њима поделите радост уочи предстојећег празника!

Управо то су разлози зашто волимо овај празник!

Бадње вече?

Када падне мрак домаћин са својим синовима уноси у кућу печеницу, бадњак и сламу.

Они на уласку у кућу изговарају „Добро вече! Честит Божић и Бадње вече!“ На шта домаћица и женска деца сипају по печеници и домаћину зоб и пшеницу, одговарајући: „Добро вече! Честити ви и ваша печеница!“

Након тога уноси се бадњак, са истим одговором и обичајима, а затим и слама. Слама се посипа по читавој кући, а домаћица у сламу која се налази испод стола на коме се вечера убацује разне слаткише, играчке и поклоне, а затим се седа и посно вечера.

Додуше, ови обичаји нису свугде исти. Код нас се чешће срећемо са обичајем да домаћица проспе сламу по кући и по њој разбаца слаткише и орахе, а деца за њом иду као за квочком и пијучу, те скупљају исте, или их она дарује њима.

U susret omiljenom hrišćanskom prazniku: Kako Novosađani obeležavaju Badnje veče? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.