Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Кинеских дванаест тачака

Док се свет припремао да на годишњицу ескалације рата у Украјини анализира досадашње војне, политичке и економске последице тог сукоба, Кина се постарала да се бар мало разговара о миру.
Фото: Градске инфо

Наиме, у тренутку док се и Русија и Украјина припремају за нову офанзиву, док се спремају нови пакети санкција, док притисци на земље које се нису сврстале расту, ова мировна иницијатива дошла је као редак глас разума у свету обузетом лудилом ратне еуфорије.

Наравно да ова кинеска мировна иницијатива отвара одређена питања. Прво, зашто је Пекинг одлучио да изађе са својим мировним планом, а друго, колике су шансе за успех?

Када говоримо о питању зашто, свакако да треба разумети политички тренутак у коме се Кина налази.

Наиме, кинеско руководство је под константним притиском да се коначно определи, односно да изабере страну у овом сукобу. Неретко се могу чути претње из САД-а да ће Кина сносити тешке последице уколико буде помагала Русији да избегне санкције Запада или уколико пак буде испоручивала оружје Москви. Узмемо ли у обзир примарни значај западног тржишта за кинеску робу, али са друге стране и стратешку безбедносну повезаност са Русијом, Кини никако није у интересу да се сврстава у овом сукобу.

Зато и нема сумње да је Кину на покретање мировне акције навела свест да даља ескалација управо и њу доводи у све тежу позицију, терајући је да се опредељује између Запада и Русије.

Такође, треба нагласити да је Кина ову иницијативу искористила за један снажан дипломатски продор у међународној геополитичкој арени, односно, као средство за јачање међународног угледа и утицаја. Најбоље се то може закључити из прве тачке кинеског мировног предлога, који наглашава неопходност поштовања суверенитета свих земаља.

Делује да је Кина истицањем важности очувања суверенитета истакла своју моралну супериорност у међународној геополитичкој арени у односу и на Запад и на Русију, које се нису прославиле у поштовању истог.

На овај начин Пекинг се представља као бранилац не само међународног права, него и права малих народа, којима су међународне норме једина заштита у односу на велике силе и њихово агресивно деловање. Нема сумње да се овакав предлог уклапа у планове НР Кине, да у наредном периоду игра значајнију улогу у међународним односима.

Управо зато, овај кинески мировни план у 12 тачака дочекан је на нож и то превасходно од стране Запада. Чак не од стране Украјине, чији председник  Зеленски у кинеској иницијативи види оквир за заштиту суверенитета своје земље, док Запад очигледно уочава опасност за сопствене планове.

Што се тиче Запада, овај рат има много већи улог од Украјине, а то је Русија. Хтели да то јавно признају или не западњацима је засметала не само прва тачка, већ и десета. Наиме у тој тачки Кинези траже укидање једностраних санкција, јер санкције могу увести само УН, а никако једна земља или група држава. Међутим, за САД и њихове савезнике санкције су главно оружје у политици сламања Русије и зато немају намеру да га се одрекну, па макар рат у Украјини сутра био окончан.

Русија је, за разлику од Запада, поздравила ову мировну иницијативу.

Међутим, чини се пре зато што она долази од земље која им је посебно важна, него зато што им се свиђа садржина предлога. Да, има ту добрих ствари за Русију, попут поменуте десете тачке, али прва тачка је нешто што и стратезима у Кремљу представља кост у грлу. Зато је руска страна подршку кинеском предлогу пропратила ставом да се мора уважити и ситуација на терену, односно, досадашње руске тековине рата.

У сваком случају, одлучна воља да се крене путем мировних преговора на бази кинеских 12 тачака не постоји ни у Москви, а поготово не на Западу. Пошто Украјина нема тај луксуз да противречи својим западним савезницима, јасно је да ова иницијатива нема шансу за успех. Управо зато њену највећу вредност требамо сагледавати кроз призму покушаја афирмације НР Кине као глобалног лидера, заштитника међународног права и интереса малих народа.


Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: Bajden ponovo u Poljskoj

Преузмите андроид апликацију.