Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Бајден поново у Пољској

Џозеф Бајден поново је у посети Европи. Тачније Пољској. Нема сумње да ова дипломатска мисија има посебан значај, због тренутка и околности у којима се Европа налази.
Фото: Градске инфо
Уколико загребемо позадину најава из Бајденовог кабинета да ће амерички председник разговарати са пољским званичницима о билатералној сарадњи, као и да ће се састати са представницима „Букурештанске деветорке“ и дискутовати о даљим напорима у подршци Украјини, ситуација нам постаје доста јаснија.

Није Бајден случајно изабрао Варшаву за домаћина ове његове дипломатске мисије. Очигледно да је амерички председник желео да укаже посебну почаст свом најважнијем савезнику у Европи. Нема сумње да је обуздавање Русије приоритет америчке дипломатије, а да се Пољска показала не само као најлојалнији, већ и као најактивнији савезник у тој политици.

Додуше, не треба занемарити чињеницу да и друге европске земље, попут прибалтичких република или Румуније, пружају снажну подршку САД-у по питању Украјине. Међутим, ни једна од њих појединачно, као ни друге чланице „Букурештанске деветорке“, попут Чешке, Словачке, Мађарске или Бугарске, немају ни људске ни војне капацитете да буду ослонац америчке политике на истоку Европе.

Најаве премијера Матеуша Моравјецког да  његова земља ове године намерава повећати свој војни буџет на чак 4% БДП-а, говори нам да ће Пољска, пропорционално броју становника, вероватно имати највећа издвајања за војне снаге на Старом континенту.

Додамо ли на то чињеницу да та земља има око 38 милиона становника и да значајно увећава бројност свог војног састава целокупна ситуација постаје нам јаснија. Пољска је несумњиво добила улогу лидера у тој групи европских држава, са комунистичком предисторијом, које ће заједно представљати истурен положај НАТО-а у стратегији обуздавања Русије.

Очигледно да Бајден жели додатно учврстити везе Вашингтона са овим државама „нове Европе“.  На тај начин он шаље поруку и осовини Берлин – Париз, ко су њихови кључни играчи на Старом континенту и где ће бити домен примарног и доминантног америчког утицаја.

Време када је Немачка имала улогу кључног америчког играча у овом делу света ишчезло је са падом Брлинског зида, а нарочито ширењем НАТО-а на исток. У потрази за новим стратешким партнером Вашингтон се природно окренуо Варшави.

Узмемо ли у обзир наглашен русофобни карактер пољске политичке елите, али и друштва генерално, нема сумње да су амерички стратези добро изабрали. У политици чија оштрица је усмерена према Русији, Пољска ће бити најбољи савезник САД-а, док ће им остале бивше комунистичке земље из „Букурештанске деветорке“, такође прожете русофобијом, представљати ослонац и подршку.

Управо зато, можемо закључити да формирање западног бедема према Русији већ увелико траје, а посета Бајдена Пољској има задатак да тај процес убрза и учврсти.


Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: Rusija na istorijskoj prekretnici

Преузмите андроид апликацију.