Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Кина је изабрала страну

Од фебруара месеца прошле године и ескалације рата у Украјини, а нарочито након што је постало јасно да је западна стратегија брзог економског сламања Русије доживела фијаско, све очи света усмерене су ка НР Кини.
Фото: Градске инфо
Западни савезници су морали прећи на „план Б“, а то је тактика дугорочног исцрпљивање Русије, и нема сумње да је у таквим околностима важност Кине драматично порасла.

Наиме, сада је потпуно јасно да ће успех Запада у рату против Русије зависити од тога како ће се НР Кина позиционирати у овом сукобу. И то не само када говоримо о куповини руских енергената, који су важна ставка за државни буџет владе у Москви, а којих се Кина свакако неће одрећи, него пре свега о продаји софистицираних технологија које су драгоцене за даљи развој Русије.

Нема сумње да Запад рачуна да би санкцијама на руску нафту можда могао да зада и фатални ударац руској економији. Међутим, како време пролази, постаје све јасније да се оне земље које спадају у највеће глобалне потрошаче, а то су Кина и Индија, неће одрећи јефтинијих руских енергената и самим тим неће подржати планове Запада. Следствено томе, Русија ће због пада цене енергената трпети последице, али оне свакако неће бити фаталне. Нема сумње да се без подршке Кине и Индије Русији на енергетском плану не може задати коначан ударац.

Међутим, оно што је за Запад у овом тренутку бар подједнако важно као и енергетско питање, јесу високе технологије.

Нарочито оне компоненте неопходне за производњу у војној индустрији. Нема сумње да је та технологија темељ свеукупног развоја и да је без микрочипова данас тешко замислити свет. Готово сви електронски уређаји, од телефона, преко електронике за аутомобиле до софистицираних ракета и војних система, не могу се креирати без високих технологија. Пошто Русија, као и већина земаља света, увози те технологије наравно да је фокус западних стратега усмерен на онемогућавање тог процеса.

Западне земље, али и Тајван као најзначајнији произвођач микрочипова, већ су се одлучили да зауставе извоз у Русију. Самим тим, за Русију је још само остала Кина, земља која је такође велики увозник микрочипова са Тајвана, али има и значајну сопствену производњу. Управо зато је оштрица западне дипломатије усмерена на Пекинг, како Кина не би била неко ко ће Русији омогућити приступ високим технологијама.

Додуше, Кина пажљиво води рачуна да не буде означена као земља преко које се врши трансфер западне технологије у Русију и тиме избегава директну конфронтацију са САД-ом и њиховим савезницима.

Међутим, то не значи да истовремено не продаје Москви сопствене производе високе технологије, а што директно подрива западну стратегију у овом рату. За Русију су ту посебно важне оне компоненте које се могу користити, како за цивилну тако и за војну индустрију.

Како сад ствари стоје, по овом есенцијално важном питању Кина неће мењати свој став и неће одустати од сарадње са Русијом. Политичко и безбедносно савезништво са Москвом, за власти у Пекингу је од стратешког значаја. Кинези су и те како свесни да би пораз Русије у овом рату оставио Кину изоловану у глобалној геополитичкој арени и да би се оштрица агресивне политике Запада само преусмерила ка њима.

Самим тим, можемо закључити да Пекинг не показује намеру да чак ни индиректно подржи западне санкције Русији.

Сем тога 7. марта ове године кинески министар иностраних послова Ћин Ганг, представљајући петогодишњи спољнополитички план своје земље, изнео је став да је однос Кине и Русије „светионик снаге и стабилности“, док је САД и њихове савезнике дефинисао као „извор напетости и сукоба“. На све то Ћин Ганг је нагласио да, уколико Вашингтон не промени свој приступ према његовој земљи, САД и Кина иду према неизбежном сукобу.

Чини се да нам ништа као ова конференција за штампу кинеског шефа дипломатије и представљање петогодишњег спољнополитичког плана Кине не говори да та земља неће оставити Русију на цедилу. Односно, да Пекинг нема дилему и да је у овом сукобу већ одабрао страну!


Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде:

Srđan Graovac: Kineskih dvanaest tačaka

Преузмите андроид апликацију.