Почетна > Бизнис
Бизнис

Србија за аустријске фирме уносно тржиште

Србија се показала за низ аустријских фирми као уносно тржиште, истиче аустријска новинска агенција АПА додајући да Србија нуди бројне повољности, а да је иницијатива „Отворени Балкан“ додатни подстицај.
Фото: Pixabay/domeckopol

АПА подсећа да у Србији тренутно ради око 400 аустријских фирми, а ако се урачунају и микро и мала предузећа онда их је до 900.

Та предузећа запошљавају 22.500 људи у Србији, а директне инвестиције из Аустрије су достигле ниво од 2,6 милијарди евра.

АПА наводи да, док су на почетку у Србију долазила предузећа из сектор пружања услуга, у међувремену су заступљене компаније и различитих привредних грана.

Србија се до сада показала као поуздан партнер у вези придржавања обећања, истакао је Кристијан Браунинг из „Конфида консалтинга“.

„За све постоје закони и Србија се до сада придржавала свих обећања. Можда понекад траје несто дуже, али то се може догодити и у неким чланицама ЕУ“, рекао је он.

Сличну оцену дао је и адвокат Милош Митић из канцеларије „Јанковић-Поповић-Митић“, који је нагласио да, када постоје проблеми, онда се инвеститор није придржавао правила.

За аустријске компаније, према АПА, „бомбона“ су бројни подстицаји и пореске олакшице.

Висина подстицаја зависи од броја новоотворених радних места, али и региона, и оне могу ићи до 70 одсто од инвестиције.

АПА наглашава да би нови „елан“ пословању предузећа могао доћи са друге стране, а то је иницијатива „Отворени Балкан“, која званично креће од 1. јануара, а тиче се заједничког економског простора Србије, Северне Македоније и Албаније.

Агенција подсећа да се укидају граничне и царинске контроле, да се ствара заједничко тржиште рада са међусобним признавањем диплома.

Исто тако АПА указује да би у даљем кораку иницијатива могла бити проширена на, на пример, на БиХ и Црну Гору.

Micotakis: Grčka će energentima podržati Severnu Makedoniju

Преузмите андроид апликацију.