Početna > Biznis
Biznis Srbija

Srbija može da otkupi akcije „Gaspromnjefta“

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je juče da bi globalna tržišta nafte i prirodnog gasa mogla da dožive kolaps u slučaju uvođenja sankcija ruskom energetskom sektoru, izveštava Rojters.
Foto: Pixabay/SatyaPrem

Novak je upozorio da bi eventualni embargo izazvao nepredvidiv skok cena energenata, prenosi agencija Tas.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da krivicu za poskupljenje goriva prebace na Rusiju, naglašavajući da Moskva nema nikakve veze sa tom situacijom, prenosi Tanjug.

S druge strane Evropska unija još radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama zapadnog Balkana da nastavi sa kupovinama goriva iz Rusije.

Ovaj potez sledi nakon žalbe naše zemlje da može doći do nesigurnosti u snabdevanju gorivom usled nove runde restrikcija, pišu Marton Dunai iz Budimpešte i Valentina Pop iz Brisela, prenosi „Fajnenšel tajms“.

Poslednja runda sankcija EU ka Rusiji, kako je već poznato, zabranjuje učestvovanje u bilo kakvim transakcijama sa kompanijama izvan EU koje su 50 odsto i više u vlasništvu ruskih grupa, uključujući „Gasprom“.

Podsećamo „Gaspromnjeft“ je vlasnik 51 odsto NIS-a. Ovim pravilima bi NIS-u bilo zabranjeno kupovanje ruske nafte od dosadašnjih posrednika, kao što su „Glenkor“ i „Vitol“.

Tim  povodom se pre dva dana ponovo oglasio i prvi čovek države Aleksandar Vučić, objasnivši da ako NIS ne bude izuzet iz sankcija EU, da ćemo tražiti nova rešenja.

„Čekamo i nadam se da će EU pronaći izuzetak u svojoj odluci Evropskog saveta o trećim zemljama i sankcionisanju kompanija u većinskom  vlasništvu ruskih firmi – „Gaspromnjefta“. Ako nam tu pomognu, bili bismo veoma zahvalni EU. Ako ne, onda moramo da tražimo nova rešenja i da razgovaramo sa našim ruskim partnerima, jer ne možemo da dozvolimo da naš narod nema naftu i jedan jedini dan“, kazao je Vučić gostujući na Pinku, prenosi Tanjug.

Predsednik je nedavno istim povodom bio kategoričan rekavši da nećemo nacionalizovati rusku imovinu u Srbiji već da ćemo videti da kupimo nešto od poslovanja.

Branko Pavlović, koji se bavi privrednim pravom, a koji je tokom i posle privatizacije Naftne industrije Srbije bio konsultant dva reprezentativna sindikata ove kompanije, navodi da pre svega nije korisno u javnosti detaljisati oko rešenja mogućih problema, ali je za javnost važno da zna da ako Srbija ostane jasno pri stavu da nikakvih sankcija Rusiji neće biti, onda postoji više načina da se ovaj problem, ako do njega, dođe, reši.

I obrnuto, ako smo oko toga nejasni, onda problem može postati stvaran.

Srbija obeležila Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Preuzmite android aplikaciju.