Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Србија може да откупи акције „Гаспромњефта“

Заменик руског премијера Александар Новак изјавио је јуче да би глобална тржишта нафте и природног гаса могла да доживе колапс у случају увођења санкција руском енергетском сектору, извештава Ројтерс.
Фото: Pixabay/SatyaPrem

Новак је упозорио да би евентуални ембарго изазвао непредвидив скок цена енергената, преноси агенција Тас.

Додао је да Сједињене Америчке Државе покушавају да кривицу за поскупљење горива пребаце на Русију, наглашавајући да Москва нема никакве везе са том ситуацијом, преноси Танјуг.

С друге стране Европска унија још ради на разјашњењу новог сета санкција против Русије како би омогућила земљама западног Балкана да настави са куповинама горива из Русије.

Овај потез следи након жалбе наше земље да може доћи до несигурности у снабдевању горивом услед нове рунде рестрикција, пишу Мартон Дунаи из Будимпеште и Валентина Поп из Брисела, преноси „Фајненшел тајмс“.

Последња рунда санкција ЕУ ка Русији, како је већ познато, забрањује учествовање у било каквим трансакцијама са компанијама изван ЕУ које су 50 одсто и више у власништву руских група, укључујући „Гаспром“.

Подсећамо „Гаспромњефт“ је власник 51 одсто НИС-а. Овим правилима би НИС-у било забрањено куповање руске нафте од досадашњих посредника, као што су „Гленкор“ и „Витол“.

Тим  поводом се пре два дана поново огласио и први човек државе Александар Вучић, објаснивши да ако НИС не буде изузет из санкција ЕУ, да ћемо тражити нова решења.

„Чекамо и надам се да ће ЕУ пронаћи изузетак у својој одлуци Европског савета о трећим земљама и санкционисању компанија у већинском  власништву руских фирми – „Гаспромњефта“. Ако нам ту помогну, били бисмо веома захвални ЕУ. Ако не, онда морамо да тражимо нова решења и да разговарамо са нашим руским партнерима, јер не можемо да дозволимо да наш народ нема нафту и један једини дан“, казао је Вучић гостујући на Пинку, преноси Танјуг.

Председник је недавно истим поводом био категоричан рекавши да нећемо национализовати руску имовину у Србији већ да ћемо видети да купимо нешто од пословања.

Бранко Павловић, који се бави привредним правом, а који је током и после приватизације Нафтне индустрије Србије био консултант два репрезентативна синдиката ове компаније, наводи да пре свега није корисно у јавности детаљисати око решења могућих проблема, али је за јавност важно да зна да ако Србија остане јасно при ставу да никаквих санкција Русији неће бити, онда постоји више начина да се овај проблем, ако до њега, дође, реши.

И обрнуто, ако смо око тога нејасни, онда проблем може постати стваран.

Srbija obeležila Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Преузмите андроид апликацију.