Почетна > Србија
Србија

Споменик певачу народне музике Томи Здравковићу у Скадарској у Београду

У најлепшој боемској улици у Београду, Скадарској, испред броја 28, сутра у подне биће откривен споменик легендарном певачу народне музике Томи Здравковићу.
Фото: PrtS/RTS

„Скадарлија је била место окупљања песника, уметника, музичара и Тома Здравковић је својевремено био део тог света. И млађи људи везују Тому за Скадарлију и из тог разлога, одлучили смо да баш на овом месту поставимо споменик“, рекао је за Тањуг члан Градског већа Београда Игор Мушић.

Идеја о постављању споменика Томи Здравковићу потекла је пре неколико година, а на тридесету годишњицу од његове смрти, 2021. године, Расим Љајић је Скупштини Града Београда предао иницијативу коју је својим потписом подржало скоро 7.000 људи, објаснио је Мушић.

„Скоро две године смо чекали да се заврше све процедуре, јер, да би се овакав пројекат завршио, много институција и јавних предузећа треба да учествује и да сагласност на пројекат.“, рекао је он.

У Скадарлији је постојало неколико места где је било могуће поставити споменик, и локација у Скадарској испред броја 28 је она око које смо сви усагласили своје ставове, рекао је Мушић.

„Споменик је изливен у најстаријој и најпознатијој београдској ливници ‘Јеремић’, а по вајарском раду Катарине Трипковић. Као што је и тренд у европским градовима, споменик ће бити у природној величини, око 180 центиметара висине и биће на постољу, које је у Скадарској већ припремљено.

Он ће овде имати једну своју целину, мали плато, на којем ће бити постављен. А што се тиче фасаде, она је била у плану за уређење до отварања споменика, међутим, из различитих разлога то нисмо успели да урадимо“, казао је члан београдског Градског већа за Тањуг.

Мушић је додао да она свакако неће остати у стању у каквном је тренутно, и да ће у наредном периоду и она бити уређена, и рекао да се нада да ће ово место постати и нова туристичка атракција у Београду.

Споменик ће сутра у 12 сати открити градоначелник Београда Александар Шапић и Расим Љајић, а овом догађају присуствоваће и супруга Томе Здравковића – Гордана и његова ћерка из првог брака Жаклина, рекао је Мушић.

Brnabić u spomen-kompleksu „Jajinci“: Srbija ne zaboravlja svoje žrtve

Преузмите андроид апликацију.