Почетна > Србија
Србија

Брнабић у спомен-комплексу „Јајинци“: Србија не заборавља своје жртве

Председница Владе Србије Ана Брнабић предводила је данас државну комеморативну свечаност поводом Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у логору Јајинци током Другог светског рата и положила венац на Споменик жртвама у спомен-комплексу „Јајинци“.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић/бс

„И ове године желим да управо са овог светог места поручим да Србија никад неће препустити забораву своје, али ни било чије друге невине жртве оружаних сукоба, јер је Србија свесна да свака жртва има идентитет, име и презиме, баш као што сваки злочинац има име и нељудску природу испуњену мржњу и насиљем“, рекла је Брнабић.

Премијерка је поручила да данас још једном као и сваке године, поносно и одлучно обнављамо свој завет слободи, независности и непоколебљивости.

„Част ми је што сам данас са вама на овом месту изасланик председника Србије Александра Вучића и ево нас изнова у први недељни октобарски дан у Јајинцима на појединачно највећем губилишту и гробишту из периода Другог светског рата на подручју Србије, крај масовних гробница у којима почивају посмртни остаци недужних цивилних жртава и учесника антифашистичке борбе“, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да Србија не заборавља своје недужне страдалнике и да њихову жртву уграђује у темеље своје слободе, независности и самосталности.

„Читава наша држава, а посебно председник Србије и Влада Србије, пружају пуну подршку Музеју жртава геноцида, нашој матичној установи у области културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима на подручју НДХ, као и свим нашим сународницима и суграђанима пострадалим услед околности ратних злочина и злочина против човечности извршених над њима током периода Другог светаког рата“, рекла је Брнабић.

Председница Владе Србије истакла је да је Влада донела важну историјску одлуку да се Музеју жртава геноцида на старање и управљање додели целокупно подручје спомен-комплекса „Јајинци“.

На скупу се обратио и председник Удружења „Јасеновац“ Милинко Чекић који је преживео усташки логор.

Церемонији полагања венаца су поред председнице Владе Србије, присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка здравља Даница Грујичић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар омладине и спорта Зоран Гајић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко као и многи други званичници.

Gujon: Otvaramo 10 novih škola srpskog jezika u Austriji

Преузмите андроид апликацију.