Sačuvajte ukus leta i za hladne dane.
Tikvice mogu da se zamrznu i cele, ali onda će nam kasnije biti teže da ih odmrznemo i pripremimo, pa je najbolje unapred da razmislimo u kakavom obliku nam najviše odgovaraju.
Bez obzira da li ih poslužujete pohovane, pečene u vekni hleba, kao rižoto, s testeninom ili punjene, zbog domišljatih domaćica tikvice više ne moraju da budu isključivo letnja hrana.
Menadžerka restorana i autorka recepata, Karla Volš, kaže da je za njihovo zamrzavanje potrebno samo da sledite ova četiri koraka – i oko Nove godine se prisetite zašto ih volite.
Korak 1: Seckanje u odgovarajući oblik
Oštrim nožem pažljivo isecite tikvice u oblik koji želite, odnosno u zavisnosti od toga kako kasnije želite da ih spremate, preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male komade.
Ako, recimo, želite da ih zamrznete kako bi ih kasnije dodali u testo za hleb, mafine ili kolače, najboljeda ih je naseckate na komadiće. Tako ih možete seckati i za čorbe, gulaše i umake, mada u ta jela možete ih dodavati i narezane na kriške.
Korak 2: Blanširanje
Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi, zavisno od veličine komada, pa ih odmah dodajte u činiju sa hladnom vodom.
Iako ih možete zamrznuti i odmah nakon seckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu činite da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju dobar ukus i boju, kao i da duže budu tvrde.
Korak 3: Sušenje
Ocedite ih i dobro osušite papirnim ubrusima jer uklanjanje vlage sprečava da u zamrzivaču dođe do omekšavanja nekih delova.
Korak 4: Zamrzavanje
Blanširane i osušene tikvice stavite na pleh za pečenje obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu, prebacite ih u kesice za zamrzivač ili hermetički zatvorene posude, a na njih napišite datum zamrzavanja.
Imajte na umu da ih možete koristiti tri meseca od smrzavanja, objasnila je Volš za Bhg.com.
Recept dana: Palenta sa tikvicama
Preuzmite androidaplikaciju.