Slanutak ili leblebija sjajan je izvor proteina, vlakana, vitamina B6, ali gvožđa i magnezijuma.
Ova mahunarka prebogata je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, te kao takva sa razlogom se svrstava u red veoma zdravih namirnica.
Ukoliko pojedete jednu šolju ove namirnice, znajte da ste svom telu obezbedili 50% dnevnog unosa kalijuma, 69% potreba za gvožđem, 55% za vitaminom B, i 57% za magnezijumom.
Zbog visokog udela proteina, idealna je u ishrani osoba koje ne konzumiraju meso, kao ni druge namirnice životinjskog porekla. Kako u svom sastavu ne sadrži gluten, idealna je u ishrani osoba koje su alergične na ovaj protein.
Zbog izuzetno niskog glikemijskog indeksa, leblebija je pogodna za konzumiranje osobama sa povišenim šećerom ili insulinskom rezistencijom.
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.
Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju.
Ukoliko imate problema sa pritiskom, znate da trebate konzumirati namirnice sa veoma malim sadržajem natrijuma. Idealna za to je leblebija, jer pored niskog udela natrijuma, sadrži kalijum koji je itekako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Preuzmite android aplikaciju.