Сланутак или леблебија сјајан је извор протеина, влакана, витамина Б6, али гвожђа и магнезијума.
Ова махунарка пребогата је протеинима, влакнима, витаминима и минералима, те као таква са разлогом се сврстава у ред веома здравих намирница.
Уколико поједете једну шољу ове намирнице, знајте да сте свом телу обезбедили 50% дневног уноса калијума, 69% потреба за гвожђем, 55% за витамином Б, и 57% за магнезијумом.
Због високог удела протеина, идеална је у исхрани особа које не конзумирају месо, као ни друге намирнице животињског порекла. Како у свом саставу не садржи глутен, идеална је у исхрани особа које су алергичне на овај протеин.
Због изузетно ниског гликемијског индекса, леблебија је погодна за конзумирање особама са повишеним шећером или инсулинском резистенцијом.
Истраживања су показала да дијабетичари типа 1 који често конзумирају намирнице богате влакнима имају снижен ниво глукозе, а код дијабетичара типа 2 се може побољшати ниво шећера у крви, липида и инсулина.
Стручњаци препоручују 21-25 г дијеталних влакана дневно за жене и 30-38 г за мушкарце.
Гвожђе, фосфати, калцијум, магнезијум, манган, цинк и витамин К који се налазе у леблебији доприносе здрављу и јачини костију.
Уколико имате проблема са притиском, знате да требате конзумирати намирнице са веома малим садржајем натријума. Идеална за то је леблебија, јер поред ниског удела натријума, садржи калијум који је итекако важан за нормализацију крвног притиска.
Преузмите андроид апликацију.