Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сирови мед боље контролише шећер у крви, смањује и холестерол

Конзумација сировог меда из једног цветног извора може да побољша контролу шећера у крви и да снизи нивоа холестерола ако се узима у контексту здраве исхране.
Фото: Pexels/Pixabay

– Ови резултати су изненађујући јер се мед састоји од око 80% шећера. Не кажемо да треба да једете мед ако тренутно избегавате шећер, ово се више односи на замену. Ако користите шећер, сируп или неки други заслађивач, замена тих шећера за мед може смањити кардио-метаболичке ризике – рекао је Таусеф Кан, виши истраживач на Медицинском факултету у Торонту.

Истраживачи из Торонта спровели су систематски преглед и мета-анализу 18 клиничких испитивања која су укључивала више од 1.000 учесника како би утврдили утицај меда на срце и метаболичке факторе ризика.

– У нашој студији комбиновали смо резултате свих испитивања меда на људима, која су проучавала метаболичке болести – рекао је Кан.

Конзумација меда била је повезана с нижим нивоом глукозе у крви, укупног холестерола и триглицерида. Кан је објаснио да је величина смањења глукозе и холестерола била „клинички врло мала“.

– То показује да нема штете у узимању меда и да мало смањење такођер може бити дугорочно корисно – појаснио је за Фокс.

Кан је приметио да постоји разлика између прерађеног и сировог меда у здравственим предностима, па је објаснио да конвенционална прерада меда укључује цеђење и филтрирање, а затим загревање у кратком временском периоду, како би се смањили влага и квасац. То, како каже, омогућава лакшу манипулацију медом, али заправо оштећује мед, а многа његова биоактивна једињења губе свој учинак.

Trikovi za kosu kao sa reklame – Efektni, a ništa ne koštaju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке