Почетна > Бизнис
Бизнис

Сијарто: Министри енергетике ЕУ без одлуке о цени гаса

Министри енергетике ЕУ на састанку у Бриселу нису успели да се договоре о увођењу горње границе цене гаса коју је предложила Европска комисија, рекао је данас мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто новинарима у после састанка.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File
„Данас није донета никаква одлука осим о наредном ванредном састанку Савета министара енергетике 13. децембра“, рекао је Сијарто.

Вечерас или сутра ујутру биће одржана расправа о овим питањима на нивоу амбасадора, пренео је ТАС С.

Сијарто је напоменуо да је предлог Европске комисије да се уведе горња граница цена гаса у супротности са претходним одлукама лидера ЕУ, укључујући и ону о неширењу ограничења испоруке горива кроз гасоводе на основу дугорочних уговора.

Она, такође, нарушава суверенитет држава чланица ЕУ и доводи до дестабилизације ситуације на енергетском тржишту, нагласио је Сијарто.

„Ово је веома опасан предлог који може озбиљно да угрози безбедност снабдевања“, нагласио је шеф мађарске дипломатије.

Према његовим речима, горња граница цена ће, ако се уведе, утицати на дугорочне уговоре, а то је неприхватљиво за Мађарску.

Како је подсетио, Европски савет је одлучио да треба да изврши веома темељну процену утицаја предлога за ограничење цене гаса, али то није учињено.

„Према томе, никаква одлука није донета“, нагласио је Сијарто и додао да се став Мађарске није променио.

„Не желимо да на нас утичу ограничења цене гаса“, навео је Сијарто и поручио да Мађарска жели да буде ослобођена било каквих обавеза у вези са тим и да не подржава механизам заједничке куповине гаса из ЕУ.

E-fakture sastavni deo digitalizacije i unapređenja poslova

 

 

 

 

Преузмите андроид апликацију.