Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сигурно и ви у њих верујете: Ово су три најчешћа мита о мачкама

Имиџ “независних” створења није превише наштетио популарности мачака као кућних љубимаца. Сматра се да у Великој Британији постоји чак десет милиона домаћих мачака.
Фото: Pexels/Cong H

Према истраживању из 2012. године, око 25 одсто домаћинстава има барем једну мачку.

Мачке су повезане с бројним стереотипима и митовима о њиховом понашању. Вероватно сте чули неке чудне ствари о мачкама које су вам се чиниле нелогичним, али с временом сте почели веровати у њих због њиховог честог помињања.

Ако сте недавно довели маче у свој дом или ако се суочавате с неваљаним понашањем свог љубимца, размотрите три најчешћа мита и послушајте савете који вам могу бити корисни.

Мит 1: Мачке се не могу дресирати

Једна честа заблуда је да мачке не могу бити дресиране као пси и да је с њима теже живети. Обе ове тврдње су нетачне и могу бити штетне ако власник мачке у њих верује.

Када власник верује да мачка није дресирана, то може довести до тога да не покушава решити проблеме у њеном понашању. Међутим, истина је да се мачке могу научити основним правилима понашања и разним триковима.

Фокус при дресури треба ставити на награђивање, уместо да мачки непрестано говорите што не сме радити. Свака животиња, па и мачка, боље разуме што од ње тражите кроз позитивно награђивање, уместо негативних казни.

Мит 2: Мачке желе да се мазе кад покажу стомак

Готово свако ко види мачку да лежи на леђима и показује стомак осећа порив да је помази. Међутим, у већини случајева, то није оно што мачка заиста жели. Мачке понекад показују стомак како би се заштитиле.

Ако мачка осећа да не може побећи, лежећи на леђима може боље користити своје канџе и зубе за одбрану. Стомак мачке је осетљив, па се не треба узрујавати ако вас огребе или угризе док је мазите.

Излагање стомака може бити и мачји позив за игру, али не би требало дозволити својим рукама или ногама да буду њен плен, јер мачка није свесна своје снаге.

Мит 3: Мачићима не треба социјализацију

Иако многи верују да социјализација није важна за мачиће као што је за штенце, то није тачно. Правилна социјализација мачића важна је и за њихов будући живот. Период социјализације код мачака обично траје од 2. до 7. недеље живота. Тада мачићи уче шта је сигурно, а шта није.

Лоша социјализација може довести до тога да маче буде преплашено, скрива се од гостију и других кућних љубимаца, а може чак реаговати агресивно ако покушате да га помазите. Мачићи који нису правилно социјализовани имају тежи живот у каснијим фазама, теже уче где треба обављати нужду, често су под стресом и на опрезу.

Опустите своју мачку кроз правилну социјализацију, јер срећне и опуштене мачке су склоније склапању пријатељстава. Они једноставно желе основне потребе задовољене и кад то добију, спремни су истраживати свет око себе.

Najčešći mitovi o vežbanju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке