Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најчешћи митови о вежбању

Било да сте на ТикТок-у, Инстаграму или YouTube-у, постоји толико савета о фитнесу да је тешко препознати шта је корисно, а шта би једноставно требало одбацити.
Фото: Pexels/Victor Freites

Луис Сервантес, познати тренер из Лос Анђелеса, упоређује неке од ових фитнес „савета“ са шемама за брзо богаћење.

– Разумем да сада желимо да постигнемо резултате и желимо да их постигнемо брзо – каже он и додаје: „Али ако нешто звучи превише добро да би било истинито, вероватно није“.

Сервантес предлаже да увек сами истражите да бисте видели колико је близу истини оно што промовише (сертификовани тренер или само инфлуенсер са великим бројем пратилаца и скупом одећом за вежбање коју му је неко на крају поклонио)

Ово су неки од најчешћих митова:
Мит 1: „Морате интензивно да вежбате сваки дан“

Да, важно је одржавати активан начин живота и бити активан током целог дана, али је исто тако важно да се одморите и дозволите мишићима да се опораве након интензивних тренинга. Требало би да имате барем један дан одмора, а то укључује и добар сан који је кључан део опоравка. То је, на крају крајева, једино доба када се ваше тело у потпуности одмара,

Мит 2: Што више времена тренирате, то боље

Верујете да што више сати проведете у теретани, то је ваш тренинг бољи, али понекад је мање више. Тренери истичу да све зависи од тога како вежбате. Ако можете да урадите заиста интензиван, ефикасан ХИИТ тренинг за 30 до 40 минута, то може бити ефикасније од 2 сата дизања тегова или извођења вежби умереног интензитета у теретани.

Мит 3: „Морате да поједете нешто у року од 30 минута након завршетка тренинга“

Док се стручњаци слажу да је важно јести што је пре могуће након тренинга, није смак света ако пропустите свој 30-минутни период. Ваше тело после вежбања је заиста рањиво и упија хранљиве материје као сунђер. Време од 30 минута је идеално, али у стварности може бити и до 90 минута. „Кључ“ је конзумирање мешавине угљених хидрата и протеина да би се помогло у синтези мишићних протеина и спречила разградња мишића.

Мит 4: „Тренинг са теговима додаје масу“

Многе жене се плаше дизања тегова јер мисле да ће тако изгледати масивно, али он објашњава да додавањем тегова у своју рутину можете уживати у вишеструким предностима. Студије су показале да тренинг отпора може помоћи у одржавању коштане масе, што ће помоћи у спречавању остеопорозе. Као идеалну вежбу, он предлаже ХИИТ, или интервални тренинг високог интензитета, јер комбинује кардио и тегове, што доводи до повећаног откуцаја срца и континуиране потрошње кисеоника након вежбања (што вам помаже да сагоревате калорије док не вежбате).

Преузмите андроид апликацију.