Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Главне теме свих сусрета у Њујорку – одбрана интереса Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је заједно са председником Србије Александром Вучићем на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку на стотине разговора са страним државницима и дипломатама, и да су главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

На конференцији за медија у Министарству спољних послова, Селаковић је рекао да је рекао да је ово за Србију најинтензивнија година што се тиче дипломатских активности у последњих неколико година, те да је само он у Њујорку имао 95 сусрета са министирма спољних послова и разним другим дипломатам, и да је потписао 13 споразума о сарадњи и протокала.

Селаковић је као састанке од посебне важности истакао оне које је председник Вучић имао са Џејкобом Саливеном, саветником за националну безбедност председника САД и другим америчким званичницима.

Истакао је да су главне теме тих сусрета били билатерални односи, енергетика, енергетска диверсификација и да се разговарало о градњи соларних паркова, ветрогенератора, изградњи Ђердапа 3 кроји могу да граде само САД, интерконектора са Бугарском и Северно Македонијом.

Селаковић је навео и да су са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом потписана по два споразума, а како је истакао, главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.

На питање новинара какву поруку Србија шаље споразумом који је потписао са шефом руске дипломатије дипломатије Сергејем Лавровом, Селаковић је одговорио да тај споразум критикују само они који га нису ни прочитали те да он служи само као довољан изговор за напад на нашу земљу.

“Тај споразум потписује се од 1996. године и реч је о техничкој ствари, нема конотацију безбедносне политике. Реч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видели”, поручио је Селаковић.

Selaković: Srbija ne prihvata rezultate referenduma u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.