Почетна > Свет
Свет

Шефови ЕУ дипломатија о договору за испоруку муниције Украјини

Министри спољних послова Европске уније данас у Бриселу дискутују о предлогу да се убрза испорука граната Украјини, а та испорука треба да буде потвђена крајем недеље на самиту лидера ЕУ у Бриселу.
Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo

Поподне се шефови ЕУ дипломатија састају за колегама из одбране на састанку који се у европском жаргону назива „џамбо састанак“.

Високи представник за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је, долазећи на састанак, да ће прва тачка дневног реда бити Украјина и да ће министри разговарати и са украјинским министром Дмитром Кулебом о томе како да ЕУ продужи подршку Украјини.

„Поподне имамо састанак за министрима за одбрану у џамбо формату да би завршили, надам се, договор за испоруку муниције Украјини”, рекао је Борељ.

Додао је да је реч о пакету из три дела – да се испоручи оружје које ЕУ већ има, да почне производња новог оружја и да индустријски капацитети произведу више оружја.

Борељ истиче да треба да се “испоручи муниција од две милијарде евра да би Украјина могла да продужи да се брани“ и изражава наду да ће се министри данас сагласити око тога.

„То је веома важна одлука. У противном, имаћемо проблема у снабдевању оружјем Украјине”, рекао је Борељ.

Земље Европске уније планирају да заједно први пут купују муницију, посебно артиљеријске гранате од 155 мм западне производње, која би, сматрају, могла да помогне Украјини да напредује на војном терену.

Дебата министара ће се фокусирати на европске гаранције индустрији, како би убрзала своју производњу граната и оружја.

На европском самиту у фебруару Естонија је представила европски план за испоруку милион граната Кијеву, који кошта четири милијарде евра. Идеја је прихваћена и пројекат је стављен на сто од стране Европске комисије и Европске службе за спољне послове.

Борељ је реаговао и на одлуку Међународног кривичног суда (МКС), који је издао налог за хапшење руског председника, оцењујући је као веома важну.

„Ово је важна одлука МКС-а о председнику Путину. То ће да промени ситуацију. Ја знам да руске власти одбијају ову одлуку МКС-а и изјављују да Русија није потписник ове повеље о МКС. Видећемо које ће бити последице ове одлуке“, рекао је Борељ.,

Додао је да, ако Путин отпутује у једну од 130 земаља које су потписници те међународне повеље, он треба одмах да буде ухапшен.

„То мора да се узме у обзир зато што он може да преговара са ким хоће, али ова одлука МКС-а остаје валидна. Председник Путин ће бити ухапшен ако путује у једну од 130 земаља”, истакао је Борељ.

Bali gubi strpljanje sa Rusima i Ukrajincima koji beže od rata

Преузмите андроид апликацију.