Почетна > Свет
Свет

Бали губи стрпљање са Русима и Украјинцима који беже од рата

Са својим пријатним плажама, опуштеним начином живота и празничном атмосфером, тропски рај Балија има много тога да понуди сваком светском путнику, поготово онима који беже из ратне зоне.
Фото: Танјуг/AP Photo/Firdia Lisnawati

Зато можда не треба да буде изненађујуће што је, откако је председник Русије Владимир Путин започео напад на Украјину у фебруару 2022. године, најпознатије острво за одмор у Индонезији поново постало магнет за хиљаде Руса и Украјинаца који желе да побегну од ужаса рата, преноси Си-Ен-Ен.

Око 58.000 Руса посетило је ову идиличну дестинацију 2022. године након њеног поновног отварања после ковида, а додатних 22.500 стигло је само у јануару 2023, према подацима индонежанске владе, што их чини другом највећом групом посетилаца, после Аустралијанаца.

На Бали је стигло и више од 7.000 Украјинаца 2022. године и око 2.500 у првом месецу ове године.

Али, за оне који беже од насиља или мобилизације настале су невоље у рају, пошто су власти Балија саопштиле да ће укинути политику издавања виза по доласку за држављане Русије и Украјине, наводећи да су они одговорни за низ инцидената који укључују недолично понашање, прекорачење трајања визе и рад на црно.

Фото: Танјуг/AP Photo/Firdia Lisnawati
Многи Украјинци дочекали су овај потез са запрепашћењем, јер су, како тврде, за већину инцидената одговорни Руси.

На Балију странци различитих националности редовно доспевају на насловне стране новина због пијанства и неприкладног понашања, јавне голотиње и непоштовања светих места.

„Зашто се (најављени прописи) односе баш на те две земље? Зато што су у рату па хрле овамо“, рекао је гувернер Балија Вајан Костер на конференцији за новинаре протекле недеље.

Прилив Руса и Украјинаца на Бали забележен је упркос томе што је Украјина забранила свим мушкарцима од 18 до 60 година да напуштају земљу.

Русија није увела званичну забрану, али је мобилисала 300.000 резервиста, што је навело многе младиће да побегну у иностранство уместо да буду регрутовани, наводи Си-Ен-Ен.

Америчка телевизија је контактирала руску амбасаду у Индонезији и украјински конзулат на Балију.

Службеници руске амбасаде нису одмах одговорили, док је почасни конзулат Украјине на Балију саопштио да су Украјинци на Балију углавном жене које долази ради спајања са члановима породице, а не због туризма, као и да не желе да крше правила и прописе.

Finska i dalje najsrećnija zemlja na svetu

Преузмите андроид апликацију.