Početna > Svet
Svet

Šef iranskog pravosuđa: Žene bez hidžaba će biti krivično gonjene „bez milosti“

Šef iranskog pravosuđa Golamhusein Mohseni Adžei zapretio je da će nadležni organi „bez milosti“ krivično goniti Iranke koje se u javnosti pojave bez hidžaba.
Foto: Pixabay/mostafa_meraji

Adžei je dodao da je skidanje hidžaba „u suprotnosti sa iranskim vrednostima“ i zapretio da će oni koji počine takav, kako je rekao, „nenormalni čin“, biti kažnjeni, preneli su danas iranski mediji.

On nije precizirao na koji način će žene bez hidžaba biti kažnjene, prenosi Rojters.

Snage zakona su u obavezi da reaguju na „bilo kakvu vrstu nenormalnosti koja je suprotstavljena verskom zakonu i prisutna je u javnosti“ i prijave je sudskim vlastima, dodao je Adžei.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana je u četvrtak saopštilo da je nošenje hidžaba „jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije“ i navelo da „neće biti tolerancije“ za žene bez hidžaba.

Žene u Iranu se, uprkos zvaničnoj zabrani, pojavljuju bez hidžaba u javnosti širom zemlje, u prodavnicama, tržnim centrima ili restoranima, konstatuje britanska agencija.

Iran je posle revolucije iz 1979. godine uveo zakon po kome su žene obavezne da pokrivaju svoju kosu hidžabom i da nose dugu odeću slobodnog kroja koja skriva njihovu figuru,

Predsednik Kine: Odnosi sa Singapurom postavili merilo za region

Preuzmite android aplikaciju.