Почетна > Свет
Свет

Шеф иранског правосуђа: Жене без хиџаба ће бити кривично гоњене „без милости“

Шеф иранског правосуђа Голамхусеин Мохсени Аџеи запретио је да ће надлежни органи „без милости“ кривично гонити Иранке које се у јавности појаве без хиџаба.
Фото: Pixabay/mostafa_meraji

Аџеи је додао да је скидање хиџаба „у супротности са иранским вредностима“ и запретио да ће они који почине такав, како је рекао, „ненормални чин“, бити кажњени, пренели су данас ирански медији.

Он није прецизирао на који начин ће жене без хиџаба бити кажњене, преноси Ројтерс.

Снаге закона су у обавези да реагују на „било какву врсту ненормалности која је супротстављена верском закону и присутна је у јавности“ и пријаве је судским властима, додао је Аџеи.

Министарство унутрашњих послова Ирана је у четвртак саопштило да је ношење хиџаба „један од цивилизацијских темеља иранске нације“ и навело да „неће бити толеранције“ за жене без хиџаба.

Жене у Ирану се, упркос званичној забрани, појављују без хиџаба у јавности широм земље, у продавницама, тржним центрима или ресторанима, констатује британска агенција.

Иран је после револуције из 1979. године увео закон по коме су жене обавезне да покривају своју косу хиџабом и да носе дугу одећу слободног кроја која скрива њихову фигуру,

Predsednik Kine: Odnosi sa Singapurom postavili merilo za region

Преузмите андроид апликацију.