Najdugovečniji ljudi na svetu svoju ishranu zasnivaju na otprilike 90 odsto biljne hrane – organski uzgojenog voća i povrća i konzumirane sezonski.

Istraživanja su pokazala da ljudi najduže žive u takozvanim plavim zonama – na ostrvu Okinava u Japanu, u provinciji Oljastra na Sardiniji, na ostrvu Ikarija u Grčkoj, na poluostrvu Nikoja u Kostariki i u Lomi. Linda u Kaliforniji. U ovim mestima stanovništvo često dostiže 100 i više godina, a dugovečnost duguju mirnom životu, redovnoj fizičkoj aktivnosti, čvrstoj povezanosti sa zajednicom u kojoj žive, a posebno hrani.
Najdugovečniji ljudi na svetu svoju ishranu zasnivaju na otprilike 90 odsto biljne hrane – organski uzgojenog voća i povrća i konzumirane sezonski.
Šta je na njihovim tanjirima svake nedelje, proverite u nastavku.
Mahunarke
Mahunarke su odličan izvor proteina biljnog porekla, pa su svake nedelje na tanjirima najdugovečnijih ljudi na svetu. Ne samo da je ova vrsta hrane bogata proteinima, već i složenim ugljenim hidratima, dijetetskim vlaknima, vitaminima i mineralima koji doprinose boljem varenju, balansiranju šećera u krvi i krvnom pritisku, te blagotvorno deluju na ceo kardiovaskularni sistem. Šta sve spada u ovu kategoriju, pitate se? Jedite različite vrste pasulja, slanutka, sočiva, pasulja, graška, boranije, kikirikija…
Orašasti plodovi
Umereno jedenje orašastih plodova poput badema, oraha, pistacija, indijskih oraščića i lešnika je odlično za zdravlje srca jer sadrže velike količine nezasićenih masti i omega 3 masnih kiselina. Pored toga, sadrži i mnogo dijetalnih vlakana koja snižavaju nivo lošeg holesterola. Najdugovečniji ljudi na svetu ga jedu sirovog kao zdravu užinu, ali i kao dodatak drugim jelima.
Paradajz
Paradajz je čest sastojak na tanjirima u mediteranskim zemljama – od Italije do Grčke. Reč je o fleksibilnoj hrani koja se priprema na različite načine, a bogata je antioksidansima – pre svega likopenom. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate likopenom poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, dok antioksidansi neutrališu delovanje slobodnih radikala i mogu sprečiti razvoj malignih bolesti.
Slatki krompir
Najdugovečniji ljudi na Okinavi vole da jedu slatki krompir, posebno ljubičasti slatki krompir, koji je bogat hranljivim materijama za jačanje imuniteta i smanjenje upale u telu. Ljubičasti slatki krompir bogat je dijetalnim vlaknima koja poboljšavaju funkcionisanje digestivnog sistema.
Zeleno lisnato povrće
Na tanjiru najdugovečnijih ljudi na svetu svaki dan će se naći poneko zeleno lisnato povrće poput zelene salate, blitve, spanaća, blitve, kelja i slično. Koja je bogata folatom, vitaminom C i K i raznim mineralima. Redovna konzumacija zelenog lisnatog povrća podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma, poboljšava varenje i jača imunitet organizma.
Ovsena kaša
Stanovnici Loma Linde u Kaliforniji su ljubitelji ovsene kaše. Ovas je bogat izvor dijetetskih vlakana, vitamina B i gvožđa koji podstiču varenje, snižavaju krvni pritisak i blagotvorno utiču na rad srca. Zato su idealan izbor za doručak.
Borovnice
Kada požele da pojedu nešto slatko i osvežavajuće, najdugovečniji ljudi u plavim zonama posežu za voćem poput borovnice. Bogat je antioksidansima i drugim hranljivim materijama sa antiinflamatornim dejstvom, čija je redovna konzumacija povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Šta se dešava u našem organizmu ako svaki dan jedemo sladoled?
Preuzmite android aplikaciju.