Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава у нашем организму ако сваки дан једемо сладолед?

Многима омиљена летња посластица може имати неколико ефеката на наше здравље ако се конзумира сваки сан.
Чим крену високе температуре, многима је сладолед омиљени начин раслађивања. Али, шта се све дешава у нашем организму ако га конзумирамо сваког дана?
Фото: Pexels/Min an
1. Може помоћи у изградњи мичића у неким околностима

Тренер познатих личности и нутрициониста Џеј Кардиело је рекао да шећери у сладоледу могу помоћи у изградњи мишића и спречавању разградње протеина подстицањем инсулина на велики скок.

„Сладолед може бити користан и до два сата након тренинга“, сматра он.

Хирург Кристи Фан верује да има истине у томе да је сладолед добар за опоравак након вежбања, али упозорава да то има везе са интезитетом тренинга:

„Кључно питање је колико сте напорно вежбали? Ако не вежбате довољно, а једете сладолед сваки дан, то се неће добро одразити на вашу форму.“

2. Може се негативно одразити на сан

Стручњаци сматрају да ову врсту посластице не треба конзумирати у вечерњим сатима. Истраживање објављено у часопису  Journal of Sleep Medicine дошло је до закључка да храна богата засићеним масним киселинама и са мало влакана може довести до слабијег квалитета сна и ноћних мора.

Конзумација хране са високим садржајем шећера, нарочито ноћу, може пореметити квалитет сна.

3. Негативно утиче на расположење

Овај ефекат повезан је са објашњењем претходног – храна која садржи доста масти није идеална опција за мозак.

Више истраживања открило је позитивну корелацију између хране са високим уделом рафинисаних шећера и ослабљеним функцијама мозга.

Чак може доћи до погоршања симптома поремећаја расположења попут депресије, сматра др Ева Селуб, која је о томе писала на харвардском блогу о здрављу.

Lekari preporučuju pet namirnica, rešavaju i nesanicu

Преузмите андроид апликацију.