Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам симптома рака дојке који нису квржица

Веома је важно да што више жена буде свесно о раку дојке.
Фото: Pixabay/marijana1

То је тумор од којег најчешће оболевају жене у свету и код нас, а његово рано откривање је кључно. Стога је изузетно важно препознати могуће симптоме рака дојке. Најчешћи симптом повезан са раком дојке је квржица, иако то није једина промена на дојци која може указивати на ову малигну болест. Жена са карциномом дојке у почетку нема симптоме, али да је најчешће први симптом квржица која се на додир јасно разликује од околног ткива дојке.

Наиме, у више од 80 посто случајева рака дојке жене саме открију квржицу.

Квргаве промене на дојци, углавном у горњем спољашњем делу, обично нису рак. Чвршће, јасније задебљање које је у једној дојци, а не у другој може бити знак рака.

У раним фазама, чвор се слободно креће испод коже. У напреднијим стадијумима, квржица је обично причвршћена за зид грудног коша или кожу изнад њега.

У овим случајевима, не може се уопште кретати или се не може кретати одвојено од коже која га прекрива. У напредним стадијумима, на кожи се могу развити отечене кврге или инфициране ране. Тада говоримо о узнапредовалом, ексудираном карциному дојке.

Кожа изнад кврга је понекад увучена и задебљана и личи на кору поморанџе, због чега је важно да се сваког месеца врши самопреглед испред огледала како би се лакше уочиле визуелне промене на дојкама.

Други могући симптоми рака дојке
 Отицање и топлота

Код инфламаторног карцинома дојке, посебно опасног, али ретког облика рака, изгледа да је дојка инфицирана. Врућа је, црвена и отечена. Често се у дојци не осећа квржица.

Црвенило коже и бол

Није увек формирање у дојци оно што нас упућује на могућност рака. Треба обратити пажњу на могуће црвенило коже, болове у самој дојци, али и у леђима и пазуху.

Крвави исцедак из дојке

Понекад први знак и аларм може бити исцедак из дојке, посебно ако је исцедак ћилибарне боје и крвав.

Промена на брадавици

Ако приметите нешто необично, одмах потражите медицинску помоћ. Промена изгледа брадавице такође може указивати на рак, било да је у питању текстура, боја или облик брадавице.

Необичан изглед коже

Најчешће је то увучена кожа изнад тумора која се не мора ни додирнути. Кожа која изгледа као наранџина кора може да указује на рак дојке.

Опипљиви чворови у пазуху

Осим што се у дојци могу напипати квржице, чворићи који се напипају у пазуху могу бити и симптом рака дојке.

Наглашена асиметрија дојке

Груди су асиметричне, али новонастала и видљиво изражена асиметрија дојке је могући симптом рака дојке и не треба је занемарити. Врло често жене имају бол у грудима током одређеног дела циклуса. Међутим, бол у грудима у већини случајева не значи малигну болест, већ је повезан са хормоналним физиолошким променама које се мењају месечно.

Oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke – Priča jedne od nas

Преузмите андроид апликацију.