Цвекла је коренасто поврће познато по бројним здравственим добробитима.
Позната је по својој јаркој боји и земљаном укусу, а све више стручњака тврди да бисмо чешће требали да је конзумирамо у исхрани.
Једна од њих је и нутриционисткиња Аркана Батра, која је издвојила неколико разлога зашто би се баш цвекла требала налазити на нашем менију.
Цвекла је богата антиоксидансима
Цвекла је снажан извор антиоксиданса, укључујући беталаине и бетацијанин, који помажу у борби против оксидативног стреса и неутрализују слободне радикале у телу. Ова једињења играју кључну улогу у смањењу ризика од хроничних болести.
„Осим тога, цвекла је препуна храњивих материја попут протеина, бакра, магнезијума, угљених хидрата, влакана, гвожђа и витамина Ц“, објашњава нутрициониста.
Цвекла је нискокалорично поврће
За све оне који пазе на унос калорија и желе да смршају, цвекла је одличан додатак исхрани. Цвекла не садржи пуно калорија, што је чини изврсном намирницом коју можете укључити у исхрану.
Побољшава ниво енергије
Цвекла је природни извор храњивих материја које подижу енергију, укључујући угљене хидрате, гвожђе и витамин Ц.
Ове храњиве материје помажу у обнављању залиха енергије и у борби против умора, што ово поврће чини изврсним избором за оне који желе да подигну ниво енергије на природан начин.
Конзумација цвекле утиче на анемију
Анемија настаје недостатком црвених крвних ћелија или хемоглобина у крви. Ово стање може довести до умора, слабости и других здравствених проблема. Ако патите од анемије, можда бисте требали чешће да једете цвеклу.
Она је богата гвођжем и фолном киселином, битним нутријентима за производњу црвених крвних зрнаца, што је чини одличним додатком исхрани за превенцију и лечење анемије.
Има противупална својства
Хронична упала повезана је с бројним здравственим стањима, укључујући болести срца, артритис и рак.
Нутрициониста Батра истиче да „противупална својства цвекле помажу у смањењу упале у телу, потенцијално смањујући ризик од развоја ових стања“.
Утиче на здравље мозга
Нитрати у цвекли побољшавају проток крви у мозгу што може побољшати когнитивну функцију и одложити когнитивни пад повезан са старењем. Такође, антиоксиданси у цвекли помажу у заштити ћелија мозга од оксидативног стреса.
Цвекла позитивно утиче на здравље црева
Садржај влакана у цвекли подржава здравље пробавног система подстичући редовност и спречавајући затвор.
Додају да присутност нитрата у исхрани може подстаћи раст корисних бактерија у цревима, подупирући здрав микробиом и целокупну функцију црева.
Šta je potrebno deci nakon razvoda? 4 stvari na koje roditelji treba da obrate pažnju
Преузмите андроид апликацију.