Početna > Život i stil
Život i stil

Sedam razloga zašto biste se trebali znojiti svaki dan

Znojenje je neizbežno, posebno tokom vrelih letnjih dana. Možete pokušati da ga izbegnete, pogotovo jer može biti praćen neprijatnim mirisom. Međutim, uprkos pratećim neprijatnostima, znojenje čini više za naše telo od samog hlađenja.
Foto: Pixabay/un-perfekt

Upotreba znojenja kao potencijalnog leka je već godinama prihvaćena u kulturama širom sveta.

Znojenje koje koriste Indijanci pomaže u lečenju fizičkih bolesti i pokreće duhovno pročišćavanje. Vekovima su evropska kupatila uključivala mokre i suve saune, dajući ljudima priliku da se druže. Ove tradicije su izdržale test vremena jer su prilagođene današnjoj upotrebi za održavanje zdravlja i blagostanja. I dalje ćete naći prostorije za znojenje, mokre i suve saune, a sada čak i infracrvene saune.

U osnovi, znojenje omogućava vašem telu da reguliše svoju temperaturu i ohladi vas kada vežbate, osećate se previše toplo ili doživite emocionalni stres.

U proseku se rodite sa između 2 i 4 miliona znojnih žlezda koje luče mešavinu vode, soli i drugih supstanci, u zavisnosti od ravnoteže hormona, fizioloških promena i bakterija u telu.

Postoje dva glavna načina na koja se znojite:

Ekrine žlezde proizvode znoj za regulisanje telesne temperature i nalaze se po celom telu. To je ono što doživljavate tokom intenzivne vežbe. Apokrine žlezde su povezane sa folikulima dlake (npr. pazuha) i proizvode tečnost koja u kontaktu sa bakterijama na koži može da proizvede telesni miris. Obe žlezde aktiviraju nervi u telu koji reaguju na određene stimuluse kao što su telesna temperatura, hormoni, emocije i fizička aktivnost.

Morate se znojiti da biste duže živeli, znoj može poboljšati funkcionisanje sistema vašeg tela i stvoriti veći duševni mir.

Evo sedam razloga zašto je dobro da se znojite:
Sjajna koža

Čista koža je plus za većinu ljudi. Možda ćete potrošiti mnogo novca pokušavajući da održite rutinu nege kože koja sprečava probleme poput akni, bora i bez sjaja kože. Potpuno prirodan način za postizanje sjajnog tonusa i zdravlja kože je zdrava doza znoja — idealno kroz vežbanje. Kada se znojimo tokom vežbanja ili bilo koje vrste fizičkog napora, naš broj otkucaja srca se povećava i cirkulacija se povećava, promovišući prelep sjaj kože (verovatno ste primetili zdravo crvenilo kože od povećanog protoka krvi nakon vruće joge ili trčanja).

Izbacivanje toksina

Istina je da je vaše telo savršeno sposobno za detoksikaciju kroz kritične organe kao što su bubrezi i jetra. Oni služe kao sistem za filtriranje, uklanjajući nečistoće iz krvi na različite načine: bubrezi filtriraju krv i oslobađaju se otpada i viška tečnosti u obliku urina, a jetra filtrira krv koja dolazi iz digestivnog trakta, vrši detoksikaciju i metabolizam. pre nego što ga prenese na ostatak tela. Iako prepoznajemo sposobnost tela za detoksikaciju, i dalje je važno da vodite računa o izloženosti štetnim supstancama koje opterećuju vaše telo. Jedno istraživanje je pokazalo da znoj može biti efikasan način za detoksikaciju tela. Pažnja je posvećena i mogućnosti uklanjanja teških metala iz organizma putem znoja. Svi imamo određeni stepen teških metala kao što su živa, olovo, kadmijum i arsen, ali ako ste rutinski izloženi visokim koncentracijama ovih metala, njihov nivo u vašem telu može porasti do štetnih nivoa.

Proizvodi antibiotske peptide

Izašlo je zanimljivo istraživanje o sposobnosti znoja da luči antibiotski peptid koji se zove dermcidin. Antibiotici, koji se takođe smatraju antimikrobnim, prva su linija odbrane od bakterija, kvasca, gljivica itd. za višećelijske organizme poput nas. Dermcidin se pokazao neverovatnim protiv nekoliko vrsta bakterija, uključujući Staphilococuc aureus, za koju se zna da je veoma otporan na farmaceutske antibiotike. Vaša koža ima svoju floru, odnosno mikroorganizme, koji su korisni i štite vas od štetnih bakterija – lično zaštitno odelo. Dobro je znati da znoj pomaže u očuvanju i održavanju korisnih mikroorganizama na koži sa potencijalom da se bore protiv štetnih

Smanjuje stres

Posle svakog dobrog znojenja, često je prateći osećaj opuštenosti ili euforije. To je zbog povećanja nivoa endorfina koji stvaraju pozitivnije raspoloženje. Istraživanja su pokazala uticaje stresa na naše fizičko i psihičko stanje, a to je nešto što ne možemo zanemariti. Postoji mnogo alata koje možemo koristiti za smanjenje stresa, uključujući meditaciju, vođenje dnevnika, vežbe disanja i, naravno, aktivnosti koje izazivaju znojenje koje podstiču rad srca. Druženje je još jedna aktivnost koja smanjuje stres, jer su ljudi u srcu zajednička bića. Saune i kupatila tradicionalno okupljaju ljude za interakciju.

Gubitak težine

Znoj sam po sebi ne uzrokuje gubitak težine, ali aktivnosti povezane sa njim čine. Ako se mnogo znojite, možete izgubiti vodu i izgubiti težinu. Kao i kod svake aktivnosti koja izaziva znojenje, povećanje vašeg metabolizma i sagorevanje više kalorija na kraju vam pomaže da postignete svoje ciljeve za gubitak težine. Ako ste zainteresovani da probate nešto drugačije, infracrvene saune nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući mogućnost gubitka težine. Imajte na umu da seanse znojenja (npr. korišćenje saune i vežbanje) pomažu u podsticanju pozitivnijeg pogleda na život.Kada se osećate bolje i imate više energije, bolje birate hranu, pomažući da izgubite neželjenu težinu.

Ublažava bol

Znojenje podstiče cirkulaciju krvi u mišićima, skraćujući vreme oporavka od povreda i naprezanja mišića. Toplota mokre ili suve saune takođe može imati umirujući efekat na vaše telo dok se vaši mišići opuštaju. Lekovito bilje i eterična ulja kao što su eukaliptus, ruža, pepermint i lavanda ponekad se koriste uz toplotu i znoj, koji svojim antiinflamatornim svojstvima pomažu u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Ako je potrebno, komplementarne terapije takođe mogu biti od pomoći. Na primer, u jednoj studiji, istraživači su otkrili da se bol od fibromialgije smanjuje sa terapijom saunom u kombinaciji sa podvodnim vežbama.

Jača kardiovaskularni sistem

Ako ste pokušali da sedite u sauni, mokri ili suvi, možda ste iskusili osećaj da vam srce kuca brže i jače. Uprkos nedostatku kretanja, vaš kardiovaskularni sistem i dalje mora da radi na uklanjanju toplote, što znači povećan protok krvi i mnogo znojenja; postaje ekvivalent izvođenju blage vežbe. Sprovedena je studija o korišćenju saune za poboljšanje rada srca kod pacijenata sa hroničnom srčanom insuficijencijom, a rezultati su pokazali poboljšanje. Svaki put kada se znojite, zapravo jačate svoje srce. Može biti jednostavno kao baštovanstvo ili intenzivno kao terapija znojem.

Ovaj čaj vam pomaže da ojačate zube

Preuzmite android aplikaciju.